Největší vítězství kariéry! Štruplová za tři a půl hodiny skolila bývalou 22. hráčku světa

- Jan Vojkůvka

Životní skalp vybojovala na turnaji v Trnavě Julie Štruplová. Ve čtvrtfinále si vyšlápla na bývalou 22. tenistku žebříčku WTA Tamaru Zidanšekovou, které aktuálně patří 134. místo světa. Češka Slovinku porazila za takřka tři a půl hodiny 6:4, 6:7(5), 7:5. Štruplová na Slovensku postoupila do svého největšího semifinále v sezoně.

Devatenáctiletá Štruplová, která během kariéry vyhrála tři tituly na okruhu ITF, ještě nikdy v kariéře nedokázala porazit soupeřku z druhé stovky světa, natož hráčku, která má tak bohatou kariéru, mezi jejímiž milníky vyčnívá zejména semifinále Roland Garros z roku 2021.

Páteční souboj na antuce v Trnavě přinesl dramatickou podívanou, která se protáhla na tři hodiny a 22 minut. K vidění bylo celkem 18 brejků a pomyslné momentum se přelévalo z jedné strany kurtu na druhou.

Do zápasu sice vstoupila Zidanšeková brejkem, ale Štruplová okamžitě ve druhé hře srovnala a posléze v desátém gemu na returnu úvodní set ukončila. Ve druhé sadě se obě hráčky brejkovaly jak na běžícím páse a po osmi proražených servisech dospělo dějství do tiebreaku, v němž zvítězila 7:5 Slovinka.

Rozhodnout tak musel třetí set, v němž Štruplová hned třikrát neudržela vedení s výhodou brejku. Jelikož ale Zidanšeková po celou třetí sadu tahala za kratší konec, nic na tom nezměnila ani koncovka. Česká tenistka se počtvrté radovala z brejku v jedenáctém gemu, načež se jí povedlo zápas dopodávat.

Po svém prvním skalpu hráčky, která figuruje na lepším umístění než ve třetí stovce světa, se Štruplová může těšit na vylepšení svého kariérního maxima ve světovém žebříčku. Jejím aktuálním osobákem je 287. místo, které zhruba o dvacet míst překoná. V sobotním semifinále si pak česká hráčka zahraje s vítězkou zápasu mezi Anastasijí Sobolevovou a Mojukou Učidžimovou.