ATP vyzkouší na Masters v Madridu nový formát čtyřhry. Neúcta k deblistům, bouří se fanoušci

- Jan Vojkůvka

Asociace tenisových profesionálů (ATP) hledá způsob, jak více zatraktivnit čtyřhru pro tenisové fanoušky. Proto bylo rozhodnuto, že se na Masters v Madridu vyzkouší nový formát deblové soutěže a samotných zápasů. Podle řady fanoušků se ale jedná o neúctu k deblistům.

Masters v Madridu bude svědkem deblového turnaje, který má nabídnout rychlou a atraktivní podívanou bez výraznějších prostojů. Zároveň se má ve Španělsku víc sázet na singlisty, pro které není čtyřhra zdrojem obživy. Tyto kroky mají za cíl přílákat více tenisových fanoušků k zápasům čtyřhry, které nejsou na turnajích tolik sledované.

Zajistit se to má tím, že ve startovním poli, v němž bude v Madridu celkem 32 dvojic, bude 16 míst rezervováno pro tenisty na základě singlového žebříčku ATP. „Vznikne nebývalé množství zápasů mezi nejlepšími světovými hráči ve čtyřhře a dvouhře a fanoušci se dočkají nových atraktivních příběhů,“ stojí na stránkách ATP. V praxi to znamená, že řada deblistů, kteří hrajou na turnajích o řádově nižší prize money, budou v mnoha případech vytlačeni svými singlovými kolegy a do hlavní soutěže se vůbec nepodívají.

Ale nejen tento krok je podroben kritice mnoha fanoušků. Dalšími změnami pro Madrid jsou:

  1. Kratší čas na rozehrání výměny, pokud předchozí výměna bude mít méně než čtyři údery. V takovém případě bude mít servírující hráč jen 15 sekund na další podání.
  2. Rychlejší výměny stran. Praxí je, že po dvou gemech (s výjimkou začátku setů) mají tenisté možnost chvíli odpočívat na lavičce. Deblisté ale těchto přestávek dostanou méně, naopak bude více rychlejších výměn stran, což je nyní k vidění vždy po prvním gemu v každém setu. 
  3. Volný pohyb fanoušků, kteří se budou moci po tribunách procházet i během výměn. ATP si od toho slibuje vyšší komfort pro fanoušky, na samotné hráče tím ale moc nemyslí.

Po oznámení tohoto formátu, který se zatím bude zkoušet pouze v Madridu, se na sociálních sítích strhla vlna kritiky. Fanoušci volají po tom, aby se deblisté ozvali a protestovali proti této degradaci jejich disciplíny. Další hovoří o neúctě k deblovým specialistům. Někteří pak kritizují ATP, že místo aby zajistila větší prostor deblovým zápasům v televizi a zvyšovalo se prize money, tak vymýšlí, jak tuto disciplínu zcela zničit. Pod příspěvkem ATP na sociální síti X v podstatě není k vidění žádný pozitivně laděný komentář.

Turnaj v Madridu se bude hrát od 24. dubna do 5. května. Už nyní je jisté, že bude ostře sledovaný a nejspíš i kritizovaný. Pokud se ovšem podle ATP formát osvědčí, bude jen otázkou času, kdy se ze zkoušky stane oficiální formát mužských deblových turnajů.