Navázat na výkon proti Sabalenkové se nepovedlo. Vondroušová nestačila na rozjetou Kosťukovou

- Jan Vojkůvka

Světové osmičce Markétě Vondroušové se nepovedlo na halové antukové akci ve Stuttgartu navázat na páteční triumf nad Arynou Sabalenkovou a její pouť turnajem končí v semifinále. Nad síly české tenistky byla Ukrajinka Marta Kosťuková, se kterou prohrála za hodinu a 36 minut po setech 6:7(2), 2:6.

Konto Vondroušové, která se ve čtvrtfinále proti Sabalenkové prezentovala trpělivou hrou, v sobotním semifinále zatížilo hned 29 nevynucených chyb. Oproti tomu trefila pouhých 12 vítězných míčů a v této statistice za rozjetou soupeřkou výrazně zaostávala.

Přestože i Kosťuková chybovala a zaznamenala dokonce hned 38 nevynucených chyb, tak ve výměnách byla lepší hráčkou a zapsala naopak o 17 vítězných úderů více než Vondroušová, což se ukázalo být rozhodující pro výsledek zápasu.

Kosťuková tak pokračuje ve fenomenální jízdě turnajem ve Stuttgartu. Čelila čtyřem mečbolům proti finalistce Australian Open Čchin-wen Čeng, vyřadila světovou trojku Coco Gauffovou a v sobotu i osmou hráčku světa Markétu Vondroušovou. Zapsala hned tři výhry nad soupeřkami z Top 10 v řadě. „Málokdo asi ví, že jsem kariéru začala s bilancí 0-14 proti hráčkám Top 10. Ale už to začínám dohánět,“ smála se po utkání ukrajinská tenistka.

V prvním setu měla Kosťuková nakročeno k rychlému vítězství, ale Vondroušová předvedla parádní stíhací jízdu. Prohrávala sice už 1:5, ale povedlo se jí čtyřmi gemy v řadě vyrovnat na 5:5 a následně dovést úvodní dějství až do tiebreaku. V něm ale přišla dvakrát o podání a padla relativně hladce 2:7.

Druhý set pak částečně kopíroval průběh úvodní sady, tedy jen do její poloviny. Kosťuková se opět prodrala do vedení 5:1, ale tentokrát se Vondroušové nepovedlo nastartovat další stíhačku. Ukrajinka v osmém gemu sice čelila dvěma brejkbolům, ale oba dokázala smazat a přes dvě shody utkání zakončila hned prvním proměněným mečbolem.

Ve finále turnaje WTA ve Stuttgartu čeká na Kosťukovou souboj se světovou čtyřkou Jelenou Rybakinovou. Ta dokázala v semifinále porazit první hráčku světa Igu Šwiatekovou 6:3, 4:6, 6:3.