Porazit Nadala na jeho povrchu? O tom jsem nikdy nesnil, je to jeden z milníků kariéry, září De Minaur

- Jan Vojkůvka

Přestože je Rafael Nadal na sklonku kariéry a od minulého roku toho příliš neodehrál, pořád je proti němu vítězství na antuce velmi prestižní. To potvrdil i Australan Alex De Minaur, který po vítězství 7:5, 6:1 ve druhém kole v Barceloně hovořil o tom, že se jedná o milník, na který bude jednoznačně po své kariéře vzpomínat.

Nadal se vrátil na tenisové dvorce v Barceloně hladkým vítězstvím nad Italem Flaviem Cobollim. Ve druhém kole španělského turnaje se mu ale na výkon z úvodní rundy nepovedlo navázat. Jedenáctý hráč světa Alex De Minaur se ukázal být nad jeho síly.

Nadalovi tentokrát tolik nefungovalo podání a čelil až příliš mnoho brejkbolům, s čímž se nedokázal vypořádat. V souboji s australským tenistou se projevilo, že Nadalovi chybí herní praxe a zápasový rytmus. To však není něco, co by De Minaura mohlo připravit o radost z vítězství nad jedním z nejlepších tenistů historie, obzvlášť na Nadalově královském povrchu.

„Nikdy jsem si nemyslel, že se mi podaří vyhrát nad Rafou na antuce,“ zářil po utkání australský tenista. „Je to jeden z milníků, na který budu vzpomínat až jednou ukončím kariéru.“

De Minaur si je pochopitelně vědom faktu, že je Nadal po několika dlouhodobých zraněních a od loňského ledna odehrál teprve druhý turnaj. Na to také na pozápasové tiskové konferenci upozornil s tím, že kdyby byl Španěl ve stoprocentní kondici, nejspíš by se proti němu vůbec nechytal.

„Kdybychom se utkali před pár lety, tak bych ho neporazil. Teď jsem měl trochu štěstí, že jsem hrál proti Rafovi, který pomalu končí kariéru. Před dvěma lety bych proti němu na antuce hrát nechtěl,“ smál se De Minaur. „Už jsem se proti němu trápil na trávě a betonu, takže si ani nechci představovat, jak by to vypadalo na antuce,“ dodal.

Zatímco Nadal se může začít opět věnovat tréninku a přípravě na další turnaje, na nichž doufá v postupné zlepšování, De Minaura čeká ve čtvrtek v Barceloně osmifinále proti Arthurovi Filsovi z Francie.