Antukový král je po dvou letech zpět! Nadal při svém návratu dominoval

- Michal Hladký

Hvězdný Rafael Nadal (644.) se po více než třech měsících vrátil na okruh ATP. Při svém prvním zápase na antuce od roku 2022 přehrál na pětistovce v Barceloně Itala Flavia Cobolliho (62.), a to za hodinu a 26 minut po setech 6:2, 6:3. Dvanáctinásobný vítěz tamního turnaje se v dalším kole střetne s nasazenou čtyřkou Alexem de Minaurem (11.).

Rafael Nadal své fanoušky dlouho napínal. Ještě před pěti dny nechtěl potvrdit, zda se pětistovky v Barceloně zúčastní. Od jeho posledního zápasu na okruhu ATP tehdy uplynuly tři měsíce a málokdo doufal, že by rodák z Mallorcy mohl začátek antukové části sezony stihnout.

Dvaadvacetinásobného grandslamového vítěze od ledna trápila trhlina ve svalu. Tu se mu podařilo zahojit, nicméně s návratem nechtěl nic uspěchat. Správnou chvíli ke comebacku Nadal vycítil nyní, a to více než stylově. Svůj první antukový zápas od French Open 2022 odehrál na dvorci, který je pojmenován právě po sedmatřicetiletém Španělovi.

Před zaplněnými tribunami centrálního kurtu s názvem Pista Rafa Nadal smetl Itala Flavia Cobolliho po setech 6:2, 6:3, když přes první servis ovládl 25 z 32 výměn. K tomu přidal i suverénní hru na příjmu, vždyť si vypracoval hned deset brejkbolů a čtyři z nich proměnil.

„Jsem rád za vítězný start. Procházím si těžkými momenty. Zároveň však pro mě hodně znamená, že se mohu na pár dní dostat na okruh, s kluky potrénovat, a pak jim i konkurovat. Užívám si to natolik, že v tom chci pokračovat,“ těšilo nejlepšího antukáře všech dob.  

Nadal se ve druhém kole domácího podniku utká s nasazenou čtyřkou Australanem Alexem de Minaurem. Ze čtyř vzájemných zápasů Španěl vyhrál tři, přičemž ani jeden z nich se neuskutečnil na antuce.

Barcelona Open Banc Sabadell (muži, ESP, 2 938 695 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry
Flavio Cobolli (ITA, 62.) – Rafael Nadal (ESP, 644.) 2:6, 3:6