S nepřátelským publikem si poradil po svém. Djokovič rozlícené fanoušky s úsměvem provokoval

- Jan Vojkůvka

Sága o Novaku Djokovičovi a nepřátelsky naladěném publiku dostala v Monte Carlu novou kapitolu. Během osmifinále proti Lorenzimu Musettimu (7:5, 6:3) se italští fanoušci, kteří přišli podpořit Djokovičova soupeře, nechovali zrovna s respektem ke světové jedničce. Jak to tak ale v případě Djokoviče bývá, toho nepřátelská atmosféra ještě víc nabudila a dokonce s úsměvem bučící diváky provokoval.

Na Masters v Monte Carlu zavítalo tento týden spoustu italských tenisových příznivců, zejména kvůli účasti Jannika Sinnera, jenž je spolufavoritem na zisk turnajové trofeje. Italové ale samozřejmě navštěvují i další zápasy svých hráčů a dost bouřlivě je povzbuzují.

Velezkušený Djokovič tak musel ve čtvrtečním utkání bojovat nejen s Musettim, ale zároveň i s nepřátelsky naladěným publikem, které neváhalo i slavit jeho chyby či na něj bučet.

Pravdou ovšem také je, že Djokovič, jak je jeho zvykem, diváky dokázal vyprovokovat svým chováním. V jednu chvíli začal při hlasitém bučení s širokým úsměvem napodobovat rukama dirigenta, jako by se snažil dát bučení nějaký smysluplný tón. Po utkání pak na svém Instagramu napsal: „Toto vítězství věnuji orchestru.“

Na tiskové konferenci po utkání pak uvedl, že nechtěl hledat ve vztahu s diváky problémy, ale zkrátka si nemohl pomoci. „Snažím se tu energii transformovat do něčeho, co je pro mě konstruktivní. Nevyhledávám problémy s davem. Víte, já tam nepřijdu s tím, ať na mě začnou pískat a já budu hrát líp. Takovou mentalitu nemám,“ vysvětloval s tím, že jej ovšem dokáže taková atmosféra vyburcovat.

„Ale pokud lidé začnou reagovat určitým způsobem, který si podle mě nezasloužím a nemyslím si, že je to od nich fér, tak zareaguju. Víte, já jsem vyrostl s takovou tou mentalitou, že když vám někdo dělá něco špatného, tak si to nenecháte líbit,“ dodal.

Srbský tenista po úspěšném osmifinále už naskočil v Monte Carlu také do pátečního čtvrtfinále proti Alexovi De Minaurovi. Australana porazil 7:5, 6:4 a zahraje si v sobotu o postup do finále.