Konec na první překážce. Obhájce trofeje neukončil trápení ani v Monte Carlu

- Marek Bartošík

Vzhledem k aktuální formě nejlepších tenistů se nedalo příliš očekávat, že by Andrej Rubljov (6.) dokázal obhájit loňský triumf na antukové tisícovce v Monte Carlu. Přesto je jeho letošní výsledek překvapivý. Ruský favorit totiž nestačil už ve svém úvodním utkání na turnaji na Australana Alexeie Popyrina (46.) po setech dvakrát 4:6.

Před rokem to byl pro Andreje Rubljova velký moment. Po letech snažení a pobytu v nejužší světové špičce se konečně dočkal titulu z prestižní akce kategorie ATP Masters 1000. Jeho letošní cesta na monacké antuce ale skončila předčasně.

Šestadvacetiletý rodák z Moskvy měl na úvod turnaje jako nasazená šestka volný los, ve druhé rundě ho však zaskočil vytáhlý Australan Alexei Popyrin. Stejného soupeře přitom Rubljov loni ve Vídni porazil 7:6(5) a 6:4.

Emotivní Rubljov je znám svou mimořádně agresivní hrou a dělovými forhendy, které doprovází obvyklým hekáním, Popyrin ho ale dokázal přestřílet na vítězné míče v poměru 25:17. Zatímco o výsledku prvního setu rozhodl jediný brejk ze třetí hry, ve druhé sadě nevyužila světová šestka náskok 3:1.

„Na antuce se upřímně cítím nejkomfortněji, protože mi dává více času na moje údery. Můj servis je na ní stejně efektivní jako na tvrdém povrchu. Možná získávám o trochu méně snadných bodů, ale jsem schopen toho více dokázat se svými údery,“ nechal se slyšet čtyřiadvacetiletý Popyrin, který narazí v osmifinále na svého krajana Alexe de Minaura (11.).

A Rubljov? Ten v Monte Carlu navázal na své nezdary z posledních týdnů. Dalo by se říct, že jeho temnější série začala v semifinále pětistovky v Dubaji, kde byl za své nevhodné chování vůči čárovému rozhodčímu diskvalifikován.

Následně ho ve třetím kole v Indian Wells porazil Jiří Lehečka a hned ve druhé rundě Miami Open mu vystavil stopku Tomáš Macháč. Není bez zajímavosti, že na hvězdného Rubljova letos vyzrál i Jakub Menšík, a sice na únorovém turnaji v Dauhá.

V letošní sezoně má ruský tenista stále solidní bilanci 15 výher a 7 porážek, v žebříčku ATP by mohl navzdory neobhájení trofeje v Monte Carlu zůstat na šestém místě. Bude ale záležet na výsledcích jeho rivalů, především Huberta Hurkacze, Grigora Dimitrova a Caspera Ruuda.