Šok v Dubaji! Světová pětka seřvala čárového sudího, následovala diskvalifikace

- Jan Vojkůvka

Pátý hráč světa Andrej Rubljov nedokázal udržet nervy na uzdě a semifinále prestižního turnaje v Dubaji pro něj skončilo diskvalifikací! Důvodem bylo, že po skončení jedenáctého gemu třetího setu cítil křivdu a z plných plic se rozkřičel na čárového rozhodčího. Za nesportovní chování pro něho semifinále předčasně skončilo a jako trest přijde o veškeré body a prize money za účast v Dubaji.

Souboj Rubljova s Bublikem byl nesmírně vyrovnaný a pořádně vyhecovaný. Hráči na kurtu bojovali přes dvě a půl hodiny a první dvě sady rozhodovaly až tiebreaky. Vše pak nasvědčovalo tomu, že zkrácená hra by mohla rozhodovat i třetí set, jenže ve chvíli, kdy Bublik udržel podání a ujal se vedení 6:5, došlo k hodně nečekané situaci.

Rubljov začal křičet a přiběhl k jednomu z čárových rozhodčích, kterého seřval z bezprostřední blízkosti. Podle informací ze sociálních sítí jej měl v ruštině nazvat blbcem (případně zku*veným blbcem). Jeho křik velmi dobře poslouchal poblíž sedící jiný čárový rozhodčí, který hovoří rusky, a celou situaci šel okamžitě nahlásit umpirové rozhodčí, která zavolala supervizora.

Přestože se Rubljov hájil, že nic takového neřekl, supervizor se nenechal umluvit a následovala k nelibosti publika diskvalifikace. Nic na tom nezměnil ani fakt, že se do debaty zapojil Bublik, který chtěl pokračovat v utkání, navzdory jistému postupu do finále dubajského turnaje.

Rubljov kvůli diskvalifikaci přijde o všech 200 bodů, které za postup do semifinále vybojoval. Ve světovém žebříčku tak klesne na šesté místo za Alexandera Zvereva. Zároveň obdrží pokutu ve výši celého vyhraného prize money v hodnotě 157 755 dolarů (3,7 milionu korun).

„Silně pochybuji, že Andrej řekl něco šíleného. Takový on není. Ale asi existuje pravidlo, kvůli kterému ho diskvalifikovali,“ řekl po utkání na tiskové konferenci Bublik, jenž si zahraje o titul s Francouzem Ugem Humbertem.