Stylové domácí adieu. Nejlepší tenista portugalské historie se rozloučil s kariérou

- Marek Bartošík

Pro silnější tenisové národy, jakými jsou Německo, Francie, Španělsko nebo Česká republika, by jeho výkony nějak výjimečné nebyly. V Portugalsku je ale Joao Sousa sportovním hrdinou, který se dokázal prosadit mezi elitou. Čtyřikrát triumfoval na turnaji ATP, zahrál si dvě osmifinále na grandslamech a v žebříčku vystoupal až na 28. místo. Ve středu řekl na domácím podniku v Estorilu své profesionální kariéře po 16 letech definitivní sbohem.

Stylově před zaplněným centrálním dvorcem na turnaji Millennium Estoril Open se rozloučil se svými fanoušky Joao Sousa, který v posledním utkání kariéry prohrál s Francouzem Arthurem Filsem 5:7 a 4:6.

Na následném ceremoniálu doprovázeli dojatého pětatřicetiletého Sousu jeho nejbližší a také další portugalští hráči, pro které byl dlouhá léta vzorem. Právě v Estorilu se portugalský bojovník dočkal jednoho z vrcholů svého snažení na elitním okruhu, když tam v roce 2018 získal trofej.

Další triumfy přidal v Kuala Lumpur (2013), Valencii (2015) a Puné (2022). Na Masters v Madridu dokráčel před osmi lety až do čtvrtfinále, kde vzal dokonce set Rafaelu Nadalovi. Jeho nejlepšími grandslamovými výsledky ve dvouhře byla osmifinále z US Open 2018 a Wimbledonu 2019.

Velmi slušných výsledků dosahoval i ve čtyřhře, na jeho kontě se vyjímá finále z tisícovky v Římě (2018), semifinále Australian Open 2019 a tři čtvrtfinále US Open (2015, 2019, 2022). V deblovém rankingu dosáhl nejvýše na 26. příčku.

Během své kariéry vytvářel jeden rekord za druhým. Stal se prvním portugalským vítězem turnaje ATP a jako první zástupce své země pronikl do Top 50 a posléze Top 30 žebříčku. Žádný Portugalec před ním také nebyl nasazen na grandslamu, Sousa této mety poprvé dosáhl na US Open 2014.