Vloni zranění, letos tituly. Lepší to být nemůže, libuje si po triumfu v Grenoblu sedmnáctiletá Vondroušová

- David Schlegel, Filip Lefenda

Po vítězném turnaji v německém Stuttgartu zamířila talentovaná Markéta Vondroušová do francouzského Grenoblu. Také v tamější hale všechny své zápasy vyhrála a z pozice kvalifikantky se probojovala ke svému druhému titulu v řadě. Letošní bilance sedmnáctileté Češky je tak po dlouhé zdravotní pauze vskutku famózní – třináct výher ve dvouhře, čtyři v deblu a ani jedna porážka. Tomu se říká snový začátek sezóny! „Lepší to být nemůže,“ pochvaluje si v rozhovoru pro Tenisový svět.

„Je to super, vůbec jsem to takto nečekala. Lepší to být nemůže,“ má důvod ke spokojenosti mladičká tenisová naděje, která se tak může pouze těšit na svá další turnajová vystoupení. „Uvidíme, co bude dál.“ 

V Grenoblu přitom musela hrát sokolovská rodačka kvalifikaci, kde ji hned v prvním kole potrápila domácí Francouzka Lea Romainová, kterou Vondroušová porazila těsně po setech 7:6 a 7:5. „Byl to první zápas, nehrála jsem ještě tak dobře, zatímco ona byla doma a šlo jí to. Nedávala mi moc míčů zadarmo. Nakonec jsem to nějak zlomila vždy v koncovce, takže jsem byla ráda,“ přiznává hráčka, které v žebříčku WTA aktuálně patří 406. pozice.

V dalších dvou utkáních nadělila soupeřkám i kanáry, poté ale přišel krutý los, když pro úvodní kolo hlavní soutěže vyfasovala turnajovou jedničku Tamaru Korpatschovou, 155. hráčku světa. „Tahaly jsme se skoro o každý gem, byl to boj až do konce. Měnila často styl hry, takže nebylo lehké zabíjet balóny, navíc dobře běhala,“ vzpomíná Vondroušová na dramatický zápas. „Musela jsem bojovat o každý míč. Jsem ráda, že jsem to zvládla,“ mohla si opět oddychnout.

V další cestě za titulem stály Francouzka Lou Brouleauová a Quirine Lemoineová z Nizozemí, ty ale příliš odporu nekladly. „To už jsem zahrála dobré zápasy. Byla jsem v klidu a dařilo se mi,“ libovala si vítězka, která se tak mohla těšit na semifinálové „derby“ s krajankou Terezou Smitkovou. To však skončilo předčasně. „Tereza měla od začátku problém se zády, nepodávala úplně na sto procent, a to ani v předešlých zápasech,“ objasnila Vondroušová příčinu toho, proč česká protivnice zápas po prohraném prvním setu vzdala.

Přímý souboj o trofej pak svedla s o rok starší Ruskou Blinkovovou a k vidění bylo hned čtrnáct ztracených podání. „Dobře returnovala, tahaly jsme se o každý gem. Bylo to o maličkostech,“ objasňuje, proč v kolonce brejků svítí tak vysoké číslo. Co podle Vondroušové finále rozhodlo? „Asi jsem na konci udělala méně chyb než soupeřka,“ myslí si.

Oproti turnaji ve Stuttgartu si v Grenoblu nezahrála čtyřhru. „Hrála jsem kvalifikaci a nevěděla jsem, co bude. Navíc odlétám pryč, takže i kvůli tomu,“ objasňuje Vondroušová situaci, proč dala tentokrát přednost pouze singlu. Nyní se chystá na hned tři australské turnaje. Na ty měla letět s krajankou Miriam Kolodziejovou, nakonec tomu ale tak není. „Miri onemocněla, takže cestu zrušila a letím jen s trenérem,“ vysvětlila Češka, která by měla na prvním turnaji vytvořit deblový pár s Barborou Krejčíkovou, 37. deblistkou světového pořadí. Ta by se posléze měla přemístit do Dubaje.

Talent Vondroušové už je oceňován i v reprezentačních kruzích, Vondroušová byla jedním z témat, které probíral český tým při své cestě vlakem z Prahy do Ostravy. Chtěla by si Fed Cup v budoucnu sama zahrát? „Je to velká motivace. Ale holek je hodně, takže to asi ještě bude chvilku trvat,“ říká s úsměvem. O víkendu však bude proti Španělkám na dálku fandit. „Zápasy budu určitě sledovat a držet palce.“