Maturita i vynechaná tisícovka. Zdravotní stránka je priorita, říká Menšíkův trenér Josefus

- Marek Bartošík

Na Jakuba Menšíka čekají po turnajích v Austrálii, na Blízkém východě a ve Spojených státech amerických nové výzvy. Osmnáctiletý tenista, který je v žebříčku ATP na 69. místě, se začne brzy připravovat na evropskou antukovou šňůru. Jeho trenér Tomáš Josefus se v rozhovoru pro Tenisový svět rozpovídal o dalších plánech českého mladíka, vynechané tisícovce v Monte Carlu i maturitě na Gymnáziu Jiřího Wolkera v Prostějově.

Na březnových turnajích kategorie ATP Masters 1000 v Indian Wells a Miami si Kuba připsal bilanci dvou výher a dvou porážek. Jak hodnotíte jeho účast na prvním z nich?
V Indian Wells byl oproti Dubaji větší časový posun a jiné podmínky z hlediska rychlosti povrchu, Kuba ale měl dost prostoru i času na adaptaci. V prvním kole byl papírově favoritem proti Song-čchan Hongovi. Ten v kvalifikaci potvrdil své kvality, a tak jsem byl rád, že Kuba utkání zvládl. Ve druhém kole odehrál na jednom z největších kurtů v areálu velmi kvalitní zápas proti Benu Sheltonovi, který byl hnaný domácím publikem. Shelton po prvním setu zkvalitnil hru a výborně servíroval. Byly to další skvělé zkušenosti do budoucna. V Indian Wells dokázal Kuba navázat výsledkově i kvalitou předvedené hry na vydařené turnaje v Dauhá a Dubaji.

Potom následovalo vynechání velkého challengeru ve Phoenixu, kde tradičně startuje spousta členů elitní stovky…
Soutěžních zápasů měl Kuba hodně, a proto jsme raději zařadili pár dní volna, aby se přesunul do Miami a tam se mohl co nejlépe adaptovat na místní podmínky. V Miami taky dokázal zvládnout první zápas proti Lucovi Nardimu. Poté hrál o postup do hlavní soutěže s Lukášem Kleinem, který předvedl kvalitní výkon. Kuba ale v daný moment neukázal svůj plný potenciál a byl si toho plně vědom.

Kuba nedávno zmizel ze startovní listiny pro kvalifikaci v Monte Carlu. Bude hrát na divokou kartu v hlavní soutěži, nebo tento turnaj vynechá?
Kuba v Monte Carlu určitě startovat nebude, cíleně tento turnaj vynecháme. Uvědomujeme si, že Monte Carlo je tisícovka, ale je v brzkém sledu po betonové části sezony. Jednoznačná priorita pro nás je a vždycky bude zdravotní stránka. Dáváme na doporučení nejlepších odborníků. Zařazujeme teď potřebnou pauzu a volnější režim, aby si odpočala Kubova pravá paže. On psal v úterý maturitní slohovou práci z češtiny, takže plní i školní povinnosti.

Přípravu na antukovou část sezony už jste zahájili?
S velkou pravděpodobností ji zahájíme v průběhu tohoto víkendu. A i když Kuba figuruje ve startovní listině pro Mnichov, nejspíše vynechá i tento turnaj ATP. Definitivně se budeme rozhodovat koncem tohoto týdne. S velkou pravděpodobností bude jeho nejdřívější start na turnaji v Madridu. Pro Kubu je perfektní, že se dostal přímo do hlavní soutěže (akce kategorie ATP Masters 1000 v Madridu začíná 24. dubna, pozn. red.).

A jak vypadá další turnajový program?
I kdyby Kuba vypadl v průběhu prvního týdne turnaje, určitě v následujícím týdnu nic hrát nebude. Ke konci druhého týdne Madridu totiž bude mít další část maturity. A určitě počítáme s Římem, kde je opět velká šance, že se Kuba nasune přímo do hlavní soutěže.

Máte v plánu i přípravný turnaj v Ženevě nebo Lyonu v týdnu před Roland Garros?
Je důležité zmínit, že Kuba má maturitu na tři fáze. Teď má slohové práce, druhou část maturity, tedy didaktické testy, ho čekají během druhého týdne v Madridu. A třetí fáze maturity jsou ústní zkoušky, které by se měly konat v pondělí 20. května hned v ranních hodinách. Budeme v kontaktu s pořadateli turnajů a uděláme maximum, aby měl Kuba úterní start. Při této garanci je turnaj určitě stíhatelný. Chtěli bychom, aby Kuba měl dostatečný počet zápasů a aby se co nejlépe rozehrál před Roland Garros. Hned po něm je navíc uzávěrka pro pařížskou olympiádu. Uvědomujeme si, že se bude hrát o každý bod.

Kromě výše zmíněné paže je Kuba zdravotně v pořádku?
Ano, žádný jiný problém neřešíme. Všechno si sedlo, jak má, i se školou. Kuba má potřebnou kapacitu, aby se věnoval studiu a aby vše zdárně absolvoval. Strávil také pár dní zaslouženého volna společně s rodinou. To jsou velmi důležité věci, ze kterých Kuba bude čerpat v další části sezony.

Velký rozhovor s Tomášem Josefusem z Davis Cupu ve Vendryni naleznete ZDE.


Galerie