Poslední sezona přinesla životní titul. Collinsová si podmanila tisícovku v Miami!

- Michal Hladký

Rozlučka, jak se patří. Američanka Danielle Collinsová (53.) už dříve oznámila, že letošní sezona je její poslední. A už teď je jisté, že do tenisového důchodu bude odcházet s úsměvem na tváři. Ve finále tisícovky v Miami totiž přehrála Kazachstánku Jelenu Rybakinovou (4.) po setech 7:5, 6:3 a vybojovala svůj největší kariérní titul.

Úvodní set finálového utkání na floridském Hard Rock Stadium přinesl vyrovnanou bitvu. Pevnější nervy však prokázala Danielle Collinsová, jíž se povedlo odvrátit všech pět brejkbolů a ve dvanácté hře prolomit servis 184 centimetrů vysoké Rybakinové.

Na závěr prvního dějství dokázala třicetiletá Američanka vzápětí navázat. Hned ve druhém gemu soupeřku brejkla, nicméně rodačka z Moskvy se nevzdala a podání si okamžitě vzala zpátky. Následovaly tři čisté hry, přičemž za stavu 3:3 nasazená čtyřka nevyužila dvojici brejkbolů.

„Sen se stal skutečností. Bylo prostě úžasné dnes vyjít na kurt a ucítit tu energii z publika. Přišlo mi, že hraju před tisíci svých nejlepších kamarádů,“ těšilo Collinsovou.

Collinsová ucítila příležitost. V osmém gemu udeřila, utvořila si náskok brejku a finálové klání dotáhla do vítězného konce. Na sklonku své kariéry tak získala svůj největší titul, doposud triumfovala „pouze“ na pětistovce v San José a dvěstěpadesátce v Palermu.

„Sen se stal skutečností. Bylo prostě úžasné dnes vyjít na kurt a ucítit tu energii z publika. Přišlo mi, že hraju před tisíci svých nejlepších kamarádů. Bylo to něco neuvěřitelného, nikdy na to nezapomenu,“ těšilo rodačku z nedalekého Saint Petersburgu, jež se v žebříčku WTA posune na 22. místo.

Danielle Collinsová se v Miami představila naposledy v kariéře. Tu ukončí po letošní sezoně, a to z důvodu útrap spojených s revmatoidní artritidou a touze po založení rodiny. A ani životní titul ji nedonutil přehodnotit plány.

„Jedním z klíčů k úspěchu bylo mé mentální nastavení. Říkala jsem si, že si užiju každou vteřinu, vždyť je to můj poslední rok na okruhu. Tyhle momenty si chci pamatovat do konce života,“ uvedla po finálovém utkání bývalá světová sedmička, jež Rybakinové oplatila nedávnou porážku z Abú Dhabí.

Collinsová předvedla v Miami spanilou jízdu. Ztratila jen jeden set, a to hned v úvodním kole s krajankou Bernardou Peraovou. Následně si bez škobrtnutí poradila s pěticí tenistek z elitní třicítky rankingu WTA, mimo jiné se světovou šestnáctkou Jekatěrinou Alexandrovovou.

Miami Open presented by Itaú (ženy, USA, 8 770 480 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Danielle Collinsová (USA, 53.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 4.) 7:5, 6:3