Rychle a bez brejkbolu! Macháč prosvištěl poprvé v kariéře do čtvrtfinále Masters

- Marek Bartošík

Tomáš Macháč (60.) uspěl ve svém premiérovém osmifinále na turnaji kategorie ATP Masters 1000. Tenista z Berouna porazil na Miami Open Itala Mattea Arnaldiho (38.) po pouhých 80 minutách dvakrát 6:3. Třiadvacetiletý Macháč nenabídl svému soupeři ani jeden brejkbol, sám využil tři ze tří šancí na returnu. V největším čtvrtfinále dosavadní kariéry ho čeká buď další Ital Jannik Sinner (3.), nebo Australan Christopher O'Connell (66.).

Pro oba nenasazené tenisty znamenal osmifinálový souboj v Miami velkou šanci a výrazně lépe se jí zhostil Tomáš Macháč. Český reprezentant mohl těžit z jediného vzájemného utkání, v němž loni v Dubaji povolil Matteovi Arnaldimu jediný gem.

Rozjetý Macháč měl navíc v zádech cenná vítězství nad členem Top 10 Andrejem Rubljovem a bývalou světovou jedničkou Andym Murraym, třiadvacetiletý Arnaldi při své jízdě na Floridě vyřadil mimo jiné Alexandra Bublika a Denise Shapovalova.

Po vyrovnanějším úvodu, kdy Macháč udržel své podání až po pěti shodách, se urodil první brejk v pátém gemu. Český tenista díky němu odskočil do vedení, které ještě potvrdil dalším úspěchem na příjmu v závěrečném devátém gemu.

Arnaldi se sice mohl spolehnout na podporu hlasitých italských fanoušků, vystrojených do dresů fotbalové reprezentace, na kurtu ale zcela dominoval aktivně a chytře hrající Macháč. Ten se nebál vyrazit i na síť, kde uspěl v 11 ze 14 případů. O výsledku druhé sady nakonec rozhodl jediný brejk ze šesté hry.

Macháč sice trefil podle oficiálních statistik méně vítězných míčů než jeho soupeř (14:18), zároveň ale vyrobil o polovinu méně hrubek než nejistý Ital (13:26). Úspěšné tažení českého hráče na Floridě se promítá také do živého žebříčku, v němž se posunul už na 42. příčku! Jeho dosavadním maximem je 60. místo, poprvé v kariéře tak pronikne do Top 50.

Miami Open presented by Itaú (muži, USA, 10 659 033 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (60.) – Matteo Arnaldi (ITA, 38.) 6:3, 6:3