POHLED: Čára přes rozpočet pro stejné prize money? Data ukazují, že ženský tenis tolik netáhne

- Jan Vojkůvka

O tom, že by se na tenisových turnajích měly rozdávat stejné prize money pro muže i ženy, se diskutuje už dlouho. Ty největší turnaje, které hrajou muži i ženy společně, si to mohou dovolit, protože jejich příjmy to zkrátka umožňují. Aby se ovšem prize money srovnalo i na menších turnajích, to je nesplnitelný sen. Dokládají to i poslední data z tzv. pátého grandslamu v Indian Wells.

Nedílnou součástí příjmů tenisových okruhů a turnajů jsou prodeje televizních práv. A právě data z nedávného turnaje v Indian Wells ukazují, že ženský tenis zkrátka tolik netáhne, což je nakonec důvod, proč stejné prize money na většině turnajů nemá budoucnost.

Pořadatelé v Indian Wells se rozhodli oba finálové zápasy nasadit do nedělního programu. Finále turnaje WTA a finále turnaje ATP dělilo jen pár hodin. V ženském souboji o titul startovaly Iga Šwiateková a Maria Sakkariová, v mužském pak Carlos Alcaraz a Daniil Medveděv. O atraktivitu bylo na obou stranách postaráno, mužské finále bylo odvetou za rok 2023, ženské pak za rok 2022.

Jenže zájem tenisových příznivců nemohl být odlišnější. Zatímco mužské finále si naladilo v přímém přenosu ve Spojených státech 487 tisíc diváků, což je oproti loňsku nárůst o 39 %, ženské finále sledovalo v přímém přenosu na stejném trhu pouze 249 tisíc diváků. Aby toho nebylo málo, jednalo se o meziroční pokles o 24 %.

Jelikož se hrálo v neděli v rozmezí několika hodin, tenisoví příznivci rozhodně měli čas sledovat oba zápasy. Jak ale tvrdá data ze Spojených států ukazují, o ženské finále byl takřka poloviční zájem.

Ačkoliv bychom si přáli, aby na ženských turnajích bylo více peněz a například akce pod hlavičkou kategorií WTA 250 a WTA 500 dorovnaly prize money, které se udělují mezi muži ve stejných kategoriích, tak bez silných sponzorů to nepůjde. Reklamou si na sebe totiž ženský tenis nevydělá tolik jako ten mužský.

Indian Wells, kterému se přezdívá pátý grandslam, je přitom jedním z mála turnajů, který se snaží nabízet obdobné prize money mužům i ženám. Pořadatelé si to mohou dovolit, nejsou totiž tolik závislí na příjmech z prodeje práv, navíc jejich reklamní zisky zvyšuje právě mužský tenis.

WTA musí nyní zvážit, co s touto situací udělat. Tlak z tenisového prostředí i širší veřejnosti je jasný – stejné peníze pro všechny. Jak to ale udělat, když zájem publika není tak velký jako v případě mužského okruhu? To je otázka za milión.

Nakonec to vypadá, že odpověď mohou nabídnout právě kritizovaní Saúdové (případně jiní silní sponzoři), kteří by byli ochotni do tenisu nalít spoustu peněz. Tím ale vyvstává další otázka, a možná ještě palčivější – co za to?

A na to už jednoduchá odpověď není.