Nejlepší tenistka bez grandslamu? Legendární Navrátilová má o své volbě jasno

- Marek Bartošík

Na stanici Tennis Channel se trojice expertů zabývala během turnaje v Indian Wells tím, kdo je nejlepší aktivní tenistkou bez vyhraného grandslamu. Legendární Martina Navrátilová je přesvědčena, že tuto definici nejpřesněji naplňuje Karolína Plíšková. Zkušená Češka se dostala do užšího výběru společně s Karolínou Muchovou, Uns Džábirovou, Mariou Sakkariovou a Jessicou Pegulaovou.

„Bez pochyb je to pro mě Karolína Plíšková. Byla světovou jedničkou a hrála dvakrát finále. V poslední době hraje lépe, ale asi ne tak, aby jeden grandslam získala,“ vyjádřila se Martina Navrátilová, jež ve své kariéře ovládla osmnáct grandslamů ve dvouhře.

Jednatřicetiletá Plíšková dokráčela až do finále na US Open 2016 a Wimbledonu 2021, v obou případech ale prohrála napínavé třísetové bitvy. Světovou jedničkou byla po dobu osmi týdnů od července do září 2017.

Prakáš Amritrádž, který je kolegou Navrátilové na Tennis Channel, zvolil jako nejlepší aktivní tenistku bez grandslamu Uns Džábirovou. Populární Tunisanka prohrála tři grandslamová finále (Wimbledon 2022 a 2023, US Open 2022) a v žebříčku už byla světovou dvojkou (aktuálně je šestá).

„Potřebuje zůstat zdravá, měla hodně zdravotních problémů,“ poznamenala k tuniské hráčce Navrátilová. „A potřebuje trochu zrychlit, možná by mohla i trochu zlepšit bekhend, ale hlavně musí zůstat zdravá.“

Řeč přišla také na Jessicu Pegulaovou, jež sice ovládla tisícovky v Guadalajaře a Montréalu, na grandslamu ale zatím nikdy nepřešla přes čtvrtfinále. V této fázi ztroskotala hned šestkrát, naposledy loni ve Wimbledonu. Tehdy měla proti pozdější šampionce Markétě Vondroušové v rozhodujícím setu dokonce brejkbol na 5:1.

„Je opravdu dobrá ve všech aspektech hry, ale v žádném z nich není výborná. Nemá tu jednu velkou zbraň. Kdybych byla jí, zapracovala bych hlavně na podání a vyvinula razantnější forhend,“ uvedla Navrátilová.

Moderátorský tým hovořil v debatě také o zkušené Ukrajince Elině Svitolinové a francouzské ranařce Caroline Garcíaové. Obě dokázaly v minulosti ovládnout prestižní Turnaj mistryň.