Touží po rodině i vysněném grandslamu. Je to teď, nebo nikdy, hlásí Džábirová

- Jan Vojkůvka

Dostala se třikrát do finále grandslamového turnaje, poslední krůček se jí ovšem udělat ani jednou nepovedlo. Uns Džábirová, která je nejlepší arabskou tenistkou historie, nadále doufá, že se jí vysněný grandslamový titul povede získat. Je si ale vědoma, že to potřebuje stihnout co nejdříve, protože zatoužila po rodině a v blízké době pravděpodobně přeruší kariéru.

Bývalá světová dvojka a současná světová šestka Uns Džábirová se na grandslamových turnajích probila hned třikrát do finále. V roce 2022 ve Wimbledonu padla ve třech setech s Jelenou Rybakinovou, načež ve finále US Open nestačila na Igu Šwiatekovou. V minulé sezoně se jí povedlo zopakovat v All England Clubu cestu až do finále, v němž ale tentokrát nestačila na Markétu Vondroušovou, se kterou padla dvakrát 4:6.

Zklamání to pro ni bylo obrovské. Devětadvacetiletá Tunisanka po dalším prohraném finále plakala a mluvila o velké bolesti. Byla si totiž velmi dobře vědoma, že se jí začíná krátit čas na to, aby dosáhla na životní úspěch.

Proč se čas krátí? Na to je jednoduchá odpověď. Spolu s manželem Karimem totiž zatoužili po rodině a Džábirová by ráda otěhotnila brzy, aby se mohla ještě k tenisu vrátit.

„Mám moc ráda děti, jsem rodinný typ, vždycky jsem chtěla mít vlastní děti,“ řekla během jedné z tiskových konferencí v Indian Wells. Přerušení kariéry kvůli mateřské dovolené jí může zhatit její kariérní cíl, kterým je grandslamový titul. Džábirová to moc dobře ví, a proto chce v této sezoně udělat onen poslední krůček. Dost možná to bere jako svou poslední šanci.

„Ve 29 letech je mým cílem mít dítě a pak se vrátit k tenisu, takže je ten správný čas. Cítím, že hraju skvělý tenis a nejsem si jistá, jak to bude, až se vrátím, takže je to teď, nebo nikdy,“ řekla směrem k triumfu na grandslamu. „Ale říkám si, že pauza, abych měla krásnou rodinu, bude úžasná. I proto mě prohra ve finále (Wimbledonu) tolik bolela, protože vyhrát titul byl můj sen,“ dodala Džábirová.

Ze slov tuniské tenistky je patrné, že na přestávku od tenisu je připravena. Otázkou pouze zůstává, kdy kariéru přeruší. Přinejmenším do olympijských her by ale ráda hrála, pokud se něco nezmění.