ITF v Trnavě: Žovincová v hlavní soutěži vyřadila nasazenou jedničku, kvalifikací prošlo pět Češek

- Michal Chadim, Jiří Vachtl

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TRNAVY: Prozatím jediným střetnutím byla zahájena hlavní soutěž na trnavském turnaji ITF. Vendula Žovincová se střetla s nasazenou jedničkou z Německa Tamarou Korpatschovou, kterou vyřadila ve dvou setech. V pondělí se v Trnavě také odehrálo všech osm finálových zápasů kvalifikace. O postup do hlavní soutěže bojovalo celkem devět českých tenistek, z nichž se pětici podařilo projít do hlavního turnaje.

1. kolo dvouhry

Tamara Korpatschová (GER) [1] – VENDULA ŽOVINCOVÁ 3:6, 4:6

Úspěšný vstup do turnaje má za sebou Vendula Žovincová, která svedla s Němkou Tamarou Korpatschovou první a v pondělí také jediné utkání prvního kola hlavní soutěže. Zatímco vrcholila kvalifikace, Žovincová v odpoledních hodinách svedla úspěšnou bitvu s nasazenou jedničkou, kterou vyřadila po výhře 6:3, 6:4 a postoupila do druhého kola.

Žovincová sice v utkání dvakrát přišla o podání, ale sama obrala soupeřku o servis hned pětkrát a slaví cenné vítězství, které je v hlavní soutěži některého z turnajů první od října 2016.

Finále kvalifikace

TEREZA PROCHÁZKOVÁ – Regina Husaková (NED) 6:0, 6:2

Mezi prvními úspěšnými kvalifikantkami byla Tereza Procházková, které se podařilo přehrát Nizozemku Reginu Husakovou hladce 6:0, 6:2 a zahraje si v hlavní soutěži. „Byla jsem na začátku trochu nervózní a na konci mi trochu unikla soustředěnost, jinak to bylo celkem v klidu,“ řekla ke svému vítězství Procházková.

ANNA SLOVÁKOVÁ – SABINA MACHALOVÁ 2:6, 6:3, 2:6

Na její postup navázala Sabina Machalová, jež se střetla v ryze českém souboji s Annou Slovákovou. Obě tenistky spolu svedly třísetový duel, ve kterém Machalová porazila svou krajanku 6:2, 3:6, 6:2. „V podstatě s ní nešlo moc, co hrát. Honila mě zleva doprava, dnes jí to šlo. Já jsem jen doufala, že začne chybovat. Létala jsem jako hadrový panáček, levá, pravá,“ konstatovala se smíchem Slováková.

TEREZA KOLÁŘOVÁ – Laura Maluniaková (SVK) 1:6, 1:6

V souboji s domácí Laurou Maluniakovou se příliš nedařilo Tereze Kolářové, která uhrála pouze dva gemy a nepřetavila svou cestu až do finále kvalifikace v postup do hlavní soutěže.

JOHANA MARKOVÁ – TEREZA KOPLOVÁ 6:3, 6:3

V Trnavě se v kvalifikaci uskutečnil i druhý český souboj, v němž juniorka Johana Marková zvládla porazit Terezu Koplovou dvakrát 6:3 a do nové sezony vstupuje, po brzkém výpadku na juniorce v Melbourne, úspěšně. Poprvé v kariéře si vybojovala skrz kvalifikaci účast v hlavní soutěži některého z turnajů.

NATÁLIE KALLMÜNZEROVÁ – Mathilde Armitanová (FRA) 6:2, 3:6, 7:6 (5)

Dramatický souboj odehrála Natálie Kallmünzerová, která ve třetím setu s Francouzkou Mathilde Armitanovou prohrávala už 1:5, ale nevzdala se a dokázala pěti gemy v řadě utkání otočit. Sice musela ještě do tiebreaku, v něm však svůj obrat dokonala.

DAGMAR DUDLÁKOVÁ – Timea Jarušková (SVK) 6:1, 4:6, 4:6

Náročný souboj o postup nedokázala dotáhnout do vítězného konce Dagmar Dudláková, jíž se osudnou stalo střetnutí s domácí Timeou Jaruškovou, která se dostala ve druhém setu z problémů, kdy Dudláková dokázala stáhnout ztrátu brejku a úspěšně obrátila zápas.

Nora Niedmersová (GER) – TEREZA ŠVECOVÁ 5:7 1:6

Cenný postup do hlavní soutěže vybojovala Tereza Švecová, která ještě nikdy v kariéře nefigurovala na žebříčku WTA, ale v Trnavě je zisku svého premiérového bodu velmi blízko. Ve finálovém kole kvalifikace pokořila Němku Noru Niedmersovou ve dvou setech.

Natalie Proeseová (GER) – Maria Noviková (RUS) 6:4, 6:2

1. kolo čtyřhry

Heisenová (GER), Lazarevová (RUS) [1] – HORÁČKOVÁ, MIKLOVÁ 6:3, 6:3

Tričkovičová (SRB), Trickovicová (AUT) – Koberlingová, Simová (obě SVK) 1:6, 4:6

Novacová (ROU), Ramskoglerová (AUT) – Husaková (NED), MACHALOVÁ 2:6, 6:7 (4)

Turnaj v Trnavě den po dni

5.2. ITF v Trnavě: Deset českých tenistek slaví postup do finále kvalifikace 

4.2. ITF v Trnavě: Sedm Češek postupuje, vyřazena byla pouze Kulhánková 


Galerie