Promarněná divoká karta. Nedůstojné, měla by skončit, kritizují fanoušci Williamsovou

- Jan Vojkůvka

Třiačtyřicetiletá Venus Williamsová se poprvé od roku 2019 vrátila do Indian Wells. Její kontroverzní comeback, jenž byl terčem kritiky řady tenisových příznivců, ovšem příliš úspěšný nebyl. Američanka, která obdržela od pořadatelů divokou kartu, totiž v úvodním kole prohrála s japonskou kvalifikantkou Nao Hibinovou 6:2, 3:6, 0:6 a zápas zakončila deseti prohranými gemy v řadě.

Williamsová v minulé sezoně odehrála celkem deset zápasů a připsala si v nich tři vítězství. Díky tomu nadále figuruje ve světovém žebříčku, v němž jí ale patří pozice až v páté světové stovce. Navzdory tomu, že od loňského US Open nehrála, tak s tenisem končit nehodlá a požádala pořadatele v Indian Wells o divokou kartu, kterou nakonec také obdržela.

Právě udělení divoké karty pro Williamsovou se stalo hodně kontroverzním krokem vedení BNP Paribas Open. Řada tenisových příznivců proti tomuto rozhodnutí protestovala, mnoho jich kritizovalo nejen turnaj, ale také Williamsovou, podle nichž kvůli tomuto kroku nemohla volnou vstupenku do turnaje získat nějaká mladší a talentovaná domácí hráčka.

Přeci jen ale jde o Williamsovou, bývalou světovou jedničku ve dvouhře i čtyřhře, a tak nakonec převládla zvědavost, jak svůj první turnaj po půl roce ve 43 letech zvládne. Roztrpčení fanoušků se ovšem zvýšilo poté, co Williamsová sice byla v souboji s Japonkou Hibinovou set a půl lepší hráčkou, ale pak jí zcela došla šťáva a od stavu 6:2, 3:2 prohrála deset her v řadě.

Podle kritiků se jen potvrdilo, že tato divoká karta byla zcela promarněná a dostat ji mohl kdokoliv jiný na úkor stárnoucí Venus Williamsové, která od začátku roku 2020 vyhrála jen sedm zápasů a 28 jich prohrála.

„Jsem největší fanoušek Venus Williamsové, ale prohrát 10 gemů v řadě s tak neškodnou hráčkou, jako je Hibinová, je opravdu nepřijatelné,“ napsal na sociálních sítích jeden z fanoušků. „Nerad to říkám, ale Venus Williamsová skončila, měla by odejít do důchodu,“ napsal další.

„Venus, už nemáš co dokazovat. Jedna z nejlepších v historii. Nastal čas,“ pokračoval další z příznivců. Jiný komentující upozornil na dříve uváděný argument, že Williamsová pouze sebrala místo jiné tenistce, která by si divokou kartu zasloužila více: „Miluji a respektuji Venus, ale v tuto chvíli bere místo někomu, kdo si to zaslouží víc. Po dvaceti minutách byla vyšťavená,“ dodal.