ITF se drží své strategie. Rusové a Bělorusové můžou hrát i na olympiádě v Paříži

- Marek Bartošík

Mezinárodní tenisová federace (ITF) ve středu informovala, že se ruští a běloruští zástupci můžou zúčastnit tenisového turnaje na Letních olympijských hrách 2024 v Paříži (od 27. července). Rusové a Bělorusové budou hrát v areálu Rolanda Garrose jako individuální sportovci s neutrálním statusem, tedy stejně jako na klasických profesionálních turnajích.

„Mezinárodní olympijský výbor a Mezinárodní paralympijský výbor umožní kvalifikovaným a způsobilým sportovcům s ruským a běloruským pasem soutěžit na Olympijských hrách 2024 v Paříži, a to jako individuálním neutrálním sportovcům,“ stojí v oficiálním prohlášení.

ITF dále uvedla, že zmínění jedinci z Ruska a Běloruska musejí splnit potřebné požadavky ze stanov této federace a také Mezinárodního olympijského výboru. „Pozice ITF je v souladu se stávající mezinárodní tenisovou politikou, která byla přijata v březnu 2022,“ oznámilo vedení ITF.

Otázka startu nebo zákazu účasti Rusů a Bělorusů na tenisových turnajích je hojně diskutovaná od konce února 2022, kdy Rusko s pomocí Běloruska vojensky zaútočilo na Ukrajinu. Válka stále trvá a na obou stranách si vyžádala nejméně desítky tisíc mrtvých.

Z ruských tenistů se od konfliktu ostře distancovala především Darja Kasatkinová, podobně – ale méně jednoznačně – se vyjádřili Andrej Rubljov či Anastasia Pavljučenkovová. Naopak jiní Rusové se svými reakcemi na sociálních sítích („lajkováním“ či sdílením příspěvků) netají alespoň částečnou podporou Putinova režimu.

Rusové soutěžili na poslední letní olympiádě v Tokiu (2021) kvůli dopingovým skandálům jejich krajanů pod zkratkou ROC, tedy jako sportovci Ruského olympijského výboru.

Na tenisovém turnaji pod pěti kruhy v Tokiu získali celkem tři medaile: Karen Chačanov byl stříbrný ve dvouhře mužů a Anastasia Pavljučenkovová s Andrejem Rubljovem ovládli smíšenou čtyřhru, když v souboji o zlato porazili Jelenu Vesninovou a Aslana Karaceva.