Odlišný metr. Francouz na turnaji ATP v Chile seřval supervizora, dostal jen varování

- Jan Vojkůvka

Křičet na rozhodčího a nadávat mu by se nemělo. To už moc dobře ví Andrej Rubljov, jenž byl kvůli tomu tento týden diskvalifikovaný v semifinále turnaje ATP v Dubaji. O to větším překvapením bylo zjištění, že něčeho podobného se dopustil na jiném turnaji ATP Arthur Fils, který si dokonce vyšlápl na supervizora celého turnaje. Oproti Rubljovovi ale dostal pouhé varování.

Arthur Fils se tento týden ostře ohradil proti vedení turnaje Chile Open v Santiagu a proklel organizátory celé akce, kteří podle mnoha účastníků turnaje připravili nedůstojné kurty. Francouze se snažil uklidnit i samotný supervizor turnaje, avšak Fils zpochybnil jeho schopnost posoudit vhodnost hracích podmínek. Mimo jiné na něj křičel a použil i vulgární slovník.

„Jak můžeš vědět, jak se nám na tom hraje, sakra? Tohle je to nejhorší,“ rozkřičel se Fils na supervizora turnaje krátce poté, co během jedné z výměn spadl kvůli velkým nánosům antuky, do nichž se mu bořily nohy. „Jak nemám křičet? Jsi snad sportovec? Ptám se tě, jsi snad zku*vený sportovec? Tak jak víš, jestli se na tomhle hřišti dá nebo nedá hrát?“ zuřil devatenáctiletý mladík, který nakonec osmifinále s Pedrem Martinezem ve třech setech prohrál.

„Říkal jsem ti to už před turnajem a co se stalo? Víš, co se teď stalo? Tak mi odpověz na mou za*ranou otázku,“ zuřil Fils, jenž za svůj výstup obdržel nakonec pouze varování. To je v kontextu toho, co se stalo v Dubaji s Rubljovem, hodně benevolentní přístup samotného supervizora, který měl zajisté právo Filse diskvalifikovat, pokud pravidla dovolily diskvalifikovat Rubljova.

Pravdou je, že podmínky v Santiagu byly hodně kritizované i dalšími tenisty. Například Roberto Carballes Baena uvedl, že hrát na tamních dvorcích je o zdraví.

„Tohle není tenis, ale loterie s neustálým strachem ze zranění a s šílenými odskoky míčku. Někdy míček dokonce nevyskočí vůbec! Mám pocit, že bych se mohl každou chvíli zranit. Bojím se vždy, když se mi noha zaboří do antuky. Je ostuda, že se turnaj ATP hraje na takovém kurtu, pro hráče je to nebezpečné. Doufejme, že se tento turnaj zruší a už se tu nebude v budoucnu hrát,“ řekl rezolutně během tiskové konference.

Finále turnaje v Santiagu obstarají v neděli večer domácí Alejandro Tabilo a Argentinec Sebastian Baez.