Skalp nasazených jedniček a nejcennější trofej! Devatenáctiletá Klimovičová slaví titul v Helsinkách

- Jan Vojkůvka

Linda Klimovičová (na fotografii vpravo) vybojovala na turnaji ITF v Helsinkách svůj prozatím nejcennější titul mezi profesionálkami. Ve finále čtyřhry po boku domácí Laury Hietarantaové dokázaly čtvrté nasazené porazit turnajové jedničky Valentini Grammatikopoulouovou a Martynu Kubkovou za pouhých 66 minut po setech 6:3, 6:1.

Turnaj v Helsinkách spadá do kategorie ITF W35, jedná se tedy o povýšenou kategorii bývalých tzv. pětadvacítek, z nichž Klimovičová má na kontě už dvě singlové a dvě deblové trofeje. Zisk titulu na tzv. pětatřicítce je tedy doposud největší úspěch mladé české tenistky v krátké kariéře mezi profesionálkami.

Klimovičová, která v Helsinkách postoupila rovněž do čtvrtfinále dvouhry, naskočila do deblu po boku dvacetileté domácí hráčky Laury Hietarantaové, s níž plnila roli turnajových čtyřek.

Zatímco v prvním kole česko-finský pár deklasoval 6:1, 6:3 Aino Alkiovou a Klaudiji Bubelyteovou, tak semifinále se proměnilo v dramatickou podívanou. Klimovičová s Hietarantaovou narazily na Češky Dominiku Šalkovou a Julii Štruplovou, které porazily až po velkém boji 7:6(3), 3:6, 10:7, čímž si vysloužily možnost hrát o titul.

Finále pak ovšem bylo tahem na jednu branku. Turnajové čtyřky předvedly proti nasazeným jedničkám suverénní výkon a Valentini Grammatikopoulouovou a Martynu Kubkovou porazily za pouhých 66 minut po setech 6:3, 6:1. Hned pětkrát jim prorazily servis a od stavu 3:3 v prvním setu kurtu začaly doslova dominovat, když vyhrály devět z posledních deseti odehraných gemů.

Jak již bylo nastíněno, pro devatenáctiletou Klimovičovou se jedná prozatím o nejcennější deblový titul v kariéře. Celkem má ve sbírce čtyři trofeje ze čtyřhry a tři tituly z dvouhry.