Bejlek a Martincová zvládly kvalifikaci v Austinu, prošly do hlavní soutěže

- Jan Vojkůvka

Kvalifikaci na turnaji WTA v americkém Austinu mají úspěšně za sebou Sára Bejlek a Tereza Martincová. Obě české tenistky dokázaly v neděli zvládnout finálové kolo a vybojovaly postup do hlavní soutěže.

Osmnáctiletá Bejlek předvedla v americkém Austinu dva opravdu povedené výkony, čímž si vysloužila postup do hlavní soutěže. Napřed v sobotu za pouhých 58 minut porazila Francouzku Carole Monnetovou a následně v neděli odehrála ještě rychlejší střetnutí proti Leolii Jeanjeanové.

Aktuálně 147. hráčku světa přejela za pouhých 52 minut 6:1, 6:2. Od stavu 1:1 v prvním setu získala česká tenistka hned deset gemů v řadě a až za stavu 6:1, 5:0 trošičku ze svého tlaku povolila. Jeanjeanová díky tomu poprvé a naposledy prorazila Bejlek v šestém gemu servis, což následně potvrdila i při vlastním podání. Hned v osmé hře ovšem Bejlek dopodávala zápas čistou hrou.

Sára Bejlek v této sezoně zatím absolvovala pouze Australian Open. V Melbourne prošla kvalifikací, načež padla v úvodním kole s Leylah Fernandezovou. V Austinu jí hrozí v prvním kole souboj s nejvýše nasazenou Anhelinou Kalininovou, dolosování kvalifikantek do hlavní soutěže ale ještě neproběhlo, takže soupeřku po úvodní zápas ještě nezná.

Na soupeřku si musí počkat rovněž Tereza Martincová. Zkušená česká tenistka se podruhé v sezoně dokázala kvalifikovat do hlavní soutěže na nejvyšším okruhu, když po sobotní výhře nad Katarzynou Kawaovou porazila v neděli také Julii Starodubcevovou 6:3, 7:6(6).

V duelu, který trval přes dvě hodiny, to neměla Martincová vůbec lehké. V prvním setu musela otáčet skóre se ztrátou brejku a ve druhém setu pro změnu třikrát přišla o výhodu získaného servisu soupeřky. Se všemi nástrahami si ale dokázala poradit a nakonec v tiebreaku druhé sady využila v pořadí pátý mečbol.