Jako za starých časů! Prestižní turnaj v Dubaji odehrajou hned tři čeští tenisté

- Jan Vojkůvka

Tři Češi v hlavní soutěži turnaje ATP? To už bylo řadu let pro české fanoušky jen zbožné přání (grandslamy, kde startuje 128 hráčů, jsou výjimkou oproti klasickým turnajům ATP). Na prestižním turnaji kategorie ATP 500 v Dubaji s dotací tři miliony dolarů se však právě toto přání vyplní. Hlavní soutěž odehrají Jiří Lehečka, Jakub Menšík a úspěšný kvalifikant Tomáš Macháč.

Turnaj, který se hraje od roku 1993, kdy premiérový ročník vyhrál Karel Nováček, má bohatou historii. Prestiž této akci ve Spojených arabských Emirátech v průběhu let zvedali i osminásobný šampion Roger Federer či pětinásobný vítěz Novak Djokovič. Loni pak tento turnaj vyhrál Daniil Medveděv, jenž bude letos nasazenou jedničkou.

V pavouku hlavní soutěže, která startuje v pondělí, nalezneme hned tři české tenisty, kteří budou usilovat nejen o úspěch, ale i pořádnou porci bodů a díl ze štědrých odměn, které jsou pro hráče připraveny. Jen za postup do druhého kola obdrží tenisté více než 40 tisíc dolarů.

Zajímavé bude rozhodně sledovat výkony Jakuba Menšíka. Osmnáctiletý tenista z Prostějova, který tento týden prošel do svého premiérového finále na okruhu ATP v katarském Dauhá, se pokusí navázat na své výkony také ve Spojených arabských Emirátech. Hráče, jehož zdobila během působení v Kataru zejména obrovská bojovnost, čeká v prvním kole Chorvat Borna Čorič, což je 31. hráč světa.

V akci bude rovněž dvaadvacetiletý Jiří Lehečka, který absolvoval v únoru dva halové turnaje v Evropě a tento týden v Dauhá chyběl. V Dubaji si zahraje s 80. mužem žebříčku ATP Martonem Fucsovicsem z Maďarska.

Účast v hlavní soutěži si o víkendu vysloužil také Tomáš Macháč, který musel absolvovat dvoukolovou kvalifikaci. Přestože v posledních dnech Macháče trápila nemoc, dokázal porazit Eliase Ymera a Roberta Bautistu-Aguta, díky čemuž se může těšit na souboj se sedmým nasazeným Alexandrem Bublikem z Kazachstánu. Světová jednadvacítka v únoru vybojovala titul na halové akci v Montpellieru, v Dauhá nicméně Bublik skončil už ve čtvrtfinále na raketě Alexeie Popyrina.

Siniaková startuje v San Diegu
České tenistky tento týden v příliš hojném počtu nestartují. V hlavních soutěžích se vlastně zatím objevila jen jedna česká vlaječka zásluhou Kateřiny Siniakové. Ta startuje na turnaji WTA 500 v americkém San Diegu, kde ji v prvním kole čeká jedna z kvalifikantek. Tou teoreticky může být Linda Fruhvirtová, která si v neděli zahraje finále kvalifikace.

Na turnaji WTA 250 v Austinu pak absolvují kvalifikaci Tereza Martincová a Sára Bejlek, které mohou v neděli vybojovat účast v hlavní soutěži, v níž prozatím žádná česká hráčka nefiguruje.