Macháč otočil duel s jedenáctinásobným vítězem turnajů ATP a zahraje si v Dubaji hlavní soutěž

- Petr Sumbal

Tomáš Macháč (63.) si zahraje v hlavní soutěži turnaje ATP 500 v Dubaji, když ve finálovém kole kvalifikace zdolal zkušeného Španěla Roberta Bautistu-Aguta (97.) po setech 6:7(5), 6:2 a 6:1. Český tenista ztratil úvodní sadu v tiebreaku, ale v dalším průběhu utkání ztratil jen tři gemy a po dvou hodinách a 14 minutách mohl oslavit postup. V celém zápase Macháč ani jednou neztratil servis. Soupeře pro první kolo hlavní soutěže se český tenista teprve dozví.

Macháč vstupoval do zápasu nabuzen výborným výkonem z prvního kola kvalifikace, v němž proti Švédu Eliasu Ymerovi nečelil ani jednomu brejkbolu. Proti Bautistu-Agutovi se český tenista ocitl při svém podání pod tlakem už ve čtvrtém gemu, kdy musel odvracet čtyři brejkové příležitosti Španěla.

Macháč se dostal k prvnímu brejkbolu za stavu 4:4, ale ani on ho neproměnil. Za stavu 5:6 naopak čelil při svém podání dvěma setbolům a oba dokázal odvrátit. Vyrovnaná první sada tak dospěla do tiebreaku. V něm měl od začátku navrch Španěl, který nakonec zkrácenou hru vyhrál 7:5, když využil třetí setbol.

Loni si Macháč na turnaji v Dubaji zahrál po úspěšné kvalifikaci první kolo, ve kterém dokonce sebral set Novaku Djokovičovi. Aby mohl svůj loňský výsledek dorovnat, potřeboval zápas s Bautistou-Agutem, vítězem jedenácti turnajů ATP, otočit ve svůj prospěch.

Také ve druhé sadě si oba soupeři dlouho drželi svůj servis. Až třiadvacetiletý český tenista toto pravidlo porušil, když v šestém gemu svému o dvanáct let staršímu soupeři uzmul podání. Tento úspěch hned potvrdil a v následujícím gemu při Bautistově podání set uzavřel.

Macháč prožil vydařený vstup do sezóny, může se letos pochlubit výsledky jako třetí kolo na Australian Open, osmifinále v Brisbane nebo naposledy čtvrtfinále v Marseille.

A formu rodák z Berouna potvrdil i ve finále kvalifikace v Dubaji. Jeho série vítězných gemů se rozrostla na začátku třetí sady už na sedm a Macháč rázem vedl už 3:0. V šesté hře Španělovi ještě jednou sebral servis a utkání vzápětí zakončil čistou hrou.

 Dubai Duty Free Tennis Championships, Dubaj (muži, UAE, 3 113 270 USD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
TOMÁŠ MACHÁČ (63.) – Roberto Bautista-Agut (ESP, 97.) 6:7(5), 6:2, 6:1