Udělal jsem těžké, ale nejlepší rozhodnutí pro svou kariéru, říká Bernard Tomic ke své neúčasti na OH

- Jan Vojkůvka

Rozhodnutí nereprezentovat na olympijských hrách svou zemi může být mnohdy velmi těžké. Podobné myšlenky měl i Australan Bernard Tomic, který se nakonec rozhodl k neúčasti na olympijském turnaji v Brazílii.

Třiadvacetiletý Tomic, který byl nedávno velmi kritizován za vypuštění koncovky zápasu s Fabiem Fogninim v Madridu a byl rovněž pokárán šéfkou australské olympijské výpravy Kitty Chillerovou.

„Tohle není chování, které bych chtěla, aby předváděl některý z členů týmu, za který jsem zodpovědná,“ uvedla Chillerová na adresu mladého Australana.

Dumání nad tím, zda vzít Tomica na olympiádu či nikoliv, nyní z beder vedení olympijské výpravy spadlo. Mladý tenista se totiž rozhodl neúčastnit se turnaje pod pěti kruhy. Důvodem je únava z nabitého tenisového kalendáře a osobní důvody.

Tomic se také rozhodl, že místo turnaje v Riu bude hrát na novém podniku ATP v mexickém Los Cobos, které probíhá právě v termínu brazilského klání. Jedním z faktorů, které ho k tomuto kroku nutí, je obhajoba bodů za titul v Bogotě z minulého roku

"S těžkým pocitem lítosti jsem udělal těžké rozhodnutí, že nebudu hrát společně s australským tenisovém týmem v boji o medaili na olympijských hrách v Riu. Vždycky jsem hrdě reprezentoval svou zemi v Davis Cupu a vydával ze sebe maximum, když jsem oblékl zelenozlatý dres, ale na základě mého extrémně vyčerpávajícího programu a mé osobní situaci, se bohužel nemohu zúčastnit letošního turnaje. Udělal jsem rozhodnutí zejména na základě toho, co je nejlepší pro mou tenisovou kariéru," prohlásil Tomic.

 

Jak na tom bude Kyrgios?

Rozhodnutí Tomica může fanouškům Austrálie přidělat vrásky na čele. Ne však Chillerové, která se rázem může zaměřit jen na Nicka Kyrgiose, který kvůli své povaze a výstřelkům je také na její černé listině a hrozí mu, podobně jako hrozilo Tomicovi, že nebude nominován australskou výpravou.

Málo respektu, který Kyrgios projevuje vůči soupeřům, rozhodčím a celkově tenisové veřejnosti, ve spojení s nejrůznějšími zkraty v chování, jsou něčím, co je dle mnohých mnohem horší než občasné problémové chování Tomica.

Chillerová se tak nyní může zaměřit čistě na mladšího z australských problémových tenistů, kteří jsou svým kontroverzním chováním vyhlášeni. “Myslím, že některé Nickovy připomínky na sociálních sítích prokázaly, že možná nechápe, co to znamená být australský olympionik,” podotkla.

Na stranu Kyrgiose se naopak postavil prezident australské tenisové asociace, Steve Healy. "Od disciplinárních akcí, které byly proti Nickovi v minulém roce použity, se jeho chování výrazně zlepšilo a je vidět jeho snaha o další zlepšování. Je nešťastné, že je  nespravedlivě zatažen do diskuze ohledně chování hráče, s čímž neměl žádnou spojitost. Nick si zaslouží příležitost soustředit se na svůj tenis bez dalšího rozptylování," myslí si Healy.

S odhlášením Tomica však roste nutnost Austrálie dostat do Ria alespoň Kyrgiose, tedy tenistu, který má šanci v těžké konkurenci uspět.