Premiérové finále! Menšíkova pohádka nekončí, má zajištěn posun do deváté desítky

- Jan Vojkůvka

Pohádková jízda Jakuba Menšíka na podniku ATP v katarském Dauhá neskončila ani v semifinále. Osmnáctiletý Čech přetlačil ve třech setech o 19 let staršího Gaela Monfilse. Bývalého šestého tenistu světového žebříčku a majitele dvanácti singlových titulů z elitního okruhu porazil za necelé dvě hodiny po setech 6:4, 1:6 a 6:3.

Životní turnaj Jakuba Menšíka má za sebou další kapitolu se šťastným koncem. Mladý český tenista, jenž si ve čtvrtek vyšlápl na světovou pětku Andreje Rubljova, dokázal zastavit v pátečním semifinále také veterána Gaela Monfilse, s nímž svedl dramatickou dvouhodinovou bitvu, kterou rozhodoval až třetí set.

V prvním setu stačil Menšíkovi k úspěchu jediný brejk z pátého gemu. Ve druhém setu pro změnu dominoval dění na kurtu Monfils, který nepustil Menšíka ani k jednomu brejkbolu a hru svého soupeře dokázal rozebrat.

Ve třetím setu se ale obrázek hry opět zcela pozměnil. Menšík vstoupil do závěrečného dějství vedením 2:0, brejk ale nezvládl potvrdit při vlastním podání. Další brejk dokázal Menšík vybojovat v osmém gemu, kdy odskočil do vedení 5:3, a v následující hře se mu už povedlo souboj svým servisem uzavřít.

Menšík si postupem do finále zajistil posun do deváté světové desítky. V tuto chvíli má jistotu, že v novém vydání žebříčku bude nejhůře na 89. místě. Stále přitom ještě může své vystoupení v Dauhá dotáhnout dokonce k senzačnímu prvenství a žebříčkové maximum skokově vylepšit.

V sobotním finále vyzve Menšík druhého nejvýše nasazeného Karena Chačanova z Ruska. Světová sedmnáctka v semifinále porazila Australana Alexeie Popyrina 7:6(12), 6:2.

Qatar ExxonMobil Open, Dauhá (muži, QAT, 1 395 875 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
JAKUB MENŠÍK (116.) – Gael Monfils (FRA, 68.) 6:4, 1:6, 6:3

Velký rozhovor s Tomášem Josefusem, trenérem Jakuba Menšíka, naleznete ZDE.