Milionová pokuta pro ředitele prestižního turnaje v Miami. Propagoval sázení

- Filip Lefenda

Ředitel březnové tisícovky v Miami James Blake vyfasoval tučnou pokutu za zakázanou propagaci sázení. Bývalý čtvrtý hráč světa musí zaplatit 56 250 dolarů (přibližně 1,3 milionu korun). O záležitosti informovala na svých webových stránkách Mezinárodní agentura pro integritu tenisu.

Součástí Blakeova trestu je i podmíněný zákaz činnosti na 18 měsíců a podmíněná pokuta ve výši 131 250 dolarů (více než 3 miliony korun).

Čtyřiačtyřicetiletý Američan, jenž je v pozici ředitele Miami Open od roku 2018, měl podle ITIA při vyšetřování plně spolupracovat. Svou vinu nepopíral. „V tomto případě nejde o korupci, ale spíše o varování. Členům ATP, WTA, ITF a grandslamů pravidla zakazují navazovat obchodní vztahy se sázkovými společnostmi,“ vysvětlila generální ředitelka agentury Karen Moorhouseová.

„Pravidla se vztahují i na hráče, trenéry, funkcionáře a akreditovaný personál turnajů. Ti všichni mají možnost ovlivňovat výsledky. Stejně tak mají přístup k interním informacím,“ píše se dále v prohlášení.

„Tímto vyzýváme každého, kdo by v budoucnu uvažoval nad podpisem podobné sponzorské smlouvy a nebyl si jist, zda je to v pořádku, aby nás raději kontaktoval,“ dodala Moorhouseová.

James Blake ukončil aktivní kariéru v roce 2013. Poslední soutěžní utkání odehrál na US Open. V prvním kole tehdy padl v pěti setech se stejně starým Chorvatem Ivem Karlovičem, jenž shodou okolností ohlásil definitivní odchod do tenisového důchodu tento týden. Na okruhu ATP ovládl Blake celkem 10 turnajů ve dvouhře a 7 ve čtyřhře. Žebříčkové maximum zaznamenal v roce 2006, platil tehdy za světovou čtyřku. O rok později vyhrál s týmem Spojených států Davisův pohár.