Obávaný servisman už se na kurty nevrátí. Karlovič oficiálně ukončil kariéru

- Filip Lefenda

Chorvatský „obr“ Ivo Karlovič definitivně ukončil kariéru. Bývalý čtrnáctý hráč světa o tom informoval na sociální síti X. Muž s kdysi nejobávanějším servisem na okruhu vyhrál na nejvyšší úrovni celkem osm podniků ATP.

Čtyřiačtyřicetiletý Karlovič odehrál poslední soutěžní utkání v říjnu 2021 na podniku Masters 1000 v americkém Indian Wells. „Někteří z vás už si všimli, že je to doba, co jsem se představil na některém z turnajů. Každý den se mě někdo ptá, kdy se vrátím. Je mi líto, že vás zklamu, ale tímto sdělením chci oficiálně oznámit odchod do tenisového důchodu,“ informoval ve středu ráno 211 centimetrů vysoký servisman.

„Měl jsem velmi dobrou, neortodoxní a dlouhou kariéru. Vzešla z extrémně skromných začátků. Chorvatsko bylo v 80. a 90. letech, během nichž jsem vyrůstal, velmi odlišnou zemí. Jsem velmi hrdý na své úspěchy a na to, co jsem dokázal překonat,“ podotkl Karlovič.

Během 24 let mezi profesionály vydělal Karlovič čistě na odměnách téměř 10,2 milionu dolarů (přibližně 239 milionů korun). V roce 2005 vyhrál s Chorvatskem Davisův pohár. Nejúspěšnější sezonu prožil v roce 2007, kdy vyhrál hned tři ze svých osmi titulů. V srpnu následujícího roku pak vystoupal na osobní žebříčkové maximum – 14. místo.

Do statistik zapsal neuvěřitelných 13 728 es (více má na kontě pouze John Isner) a je dosud jediným hráčem, který zvládl pokořit ve třech po sobě jdoucích zápasech hranici čtyřiceti es.

„Rád bych poděkoval všem trenérům a lidem, kteří se podíleli na mém tenisovém rozvoji. Bez vás by tato šťastná cesta nebyla možná. Obrovskou podporu mi poskytla moje milovaná rodina. Těším se, že s ní budu nadále trávit čas a dělat věci, které nás naplňují,“ pokračoval někdejší wimbledonský čtvrtfinalista.

V závěru svého příspěvku se obrátil i na fanoušky. „Všem z vás, kteří jste mě po celá léta podporovali, moc děkuji, že jste byli součástí mé cesty. Všechny vás zbožňuji a doufám, že se zase potkáme. Rád bych u tenisu zůstal. Pokusím se sdílet své znalosti a zážitky s novými generacemi tenistů,“ nastínil, kterým směrem by mohly vést jeho další kroky.