Vítězná premiéra v Dauhá! Menšík poprvé v kariéře porazil člena Top 30 žebříčku

- Marek Bartošík, Filip Lefenda

Jakub Menšík (116.) zaznamenal v katarském Dauhá vítězný debut na okruhu ATP! V úvodním kole hlavní soutěže porazil osmnáctiletý český talent 7:6(3) a 6:4 čtvrtfinalistu posledních dvou ročníků Alejandra Davidoviche Fokinu (24.) ze Španělska. Díky zisku 25 bodů do žebříčku se Menšík posunul v živém pořadí už na 110. příčku.

V prvním dějství dotahoval Menšík dvakrát ztrátu brejku. Favorizovaný soupeř podával za stavu 4:5 na výhru v setu, ten ale posléze vygradoval až ve zkrácené hře, v níž si vedl podstatně lépe Menšík.

Pohodu z konce sady si navíc přenesl i do začátku druhé, vstoupil do ní okamžitým brejkem. Tuto výhodu už si i díky funkčnímu servisu ustřežil do konce zápasu. Ještě v posledním gemu odvrátil brejkbol soupeře.

Osmnáctiletý Menšík tak při svém prvním startu v hlavní soutěži turnaje ATP vůbec poprvé v kariéře porazil soupeře z elitní padesátky (a rovnou dokonce i třicítky) žebříčku. V osmifinále narazí na bývalou světovou jedničku Brita Andyho Murrayho (50.).

Talentovaný Čech si vylepšil letošní bilanci už na dvanáct výher z patnácti zápasů. Sluší se připomenout, že ještě před rokem hrál na několika turnajích ITF, kde se za titul uděluje stejné množství bodů jako za postup do osmifinále v Dauhá. Menšík startuje na tamní akci ATP díky speciálnímu místu pro tenisty do 20 let.

Qatar ExxonMobil Open, Dauhá (muži, QAT, 1 395 875 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
JAKUB MENŠÍK (116.) – Alejandro Davidovich Fokina (ESP, 24.) 7:6(3), 6:4

Velký rozhovor s Tomášem Josefusem, trenérem Jakuba Menšíka, naleznete ZDE.