Zkrat Sabalenkové! Ztratila takřka vyhraný zápas a v Dubaji překvapivě končí

- Michal Hladký

Takhle si světová dvojka Aryna Sabalenková návrat na okruh určitě nepředstavovala. Po své vítězné jízdě na Australian Open se ukázala ve 2. kole tisícovky v Dubaji, kde překvapivě podlehla Donně Vekičové, až 31. hráčce žebříčku WTA. A to obzvlášť krutým způsobem, vždyť rodačka z Minsku vedla už 7:6(5), 2:0 a 40:30.

Když jedna z nejlepších tenistek současnosti Aryna Sabalenková uviděla los 2. kola tisícovky v Dubaji, nejspíše se pořádně orosila. Chorvatka Donna Vekičová patří mezi její nejméně oblíbené soupeřky, doposud jí v sedmi vzájemných zápasech porazila jen dvakrát.

A nepříznivou bilanci si v pondělí nevylepšila. Přestože utkání nerozehrála špatně, nakonec sedmadvacetileté pravačce podlehla za dvě hodiny a 22 minut po setech 7:6(5), 3:6 a 0:6. Vekičová si připsala cenný skalp, tenistku z top 10 udolala naposledy v červnu minulého roku, kdy si vyšlápla na Mariu Sakkariovou.

Úvodní sada bělorusko-chorvatského souboje nabídla vyrovnanou bitvu. Celkově bylo k vidění patnáct brejkbolů, z toho čtyři proměněné. Velká favoritka duelu mohla set dopodávat za stavu 5:3, tři setboly měla následně k dispozici při skóre 6:5. Ani jednu z šancí nevyužila, rozhodnout tedy musel tiebreak.

A i v něm to ze strany vítězky nedávného Australian Open rozhodně nebylo suverénní. Zahodila dva setboly a Vekičová byla jen krůček od srovnání, nakonec se ale Sabalenkové podařilo zlomit odpor soupeřky.

Světová dvojka na vítězství v prvním dějství okamžitě navázala. Chorvatku brejkla a utvořila si náskok 2:0, 40:30. Jenomže pak následoval nevídaný zkrat, od zmíněného momentu Aryna Sabalenková ovládla jen jediný gem. Rodačka z Osijeku začala dominovat na servisu, v rozhodující sadě na něm prohrála pouhé čtyři výměny, a soupeřce dokonce nadělila kanára.

V cestě za premiérovou čtvrtfinálovou účastí na turnajích WTA 1000 bude Donně Vekičové stát Rumunka Sorana Cirsteaová.

Dubai Duty Free Tennis Championships, Dubaj (ženy, UAE, 3 211 715 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
Donna Vekičová (CRO, 31.) – Aryna Sabalenková (2.) 6:7(5), 6:3, 6:0