Dobrá forma drží! Menšík prosvištěl do semifinále, letos vyhrál už 11 utkání

- Marek Bartošík

Jakub Menšík (129.) zvládl na velkém challengeru v bahrajnské Manámě i své třetí utkání bez ztráty setu. Osmnáctiletý český tenista vedl ve čtvrtfinále nad antukovým specialistou Marcem Trungellitim (229.) už 6:3 a 2:1 s brejkem, když zkušený Argentinec zápas skrečoval. Menšík si vylepšil letošní bilanci na 11 vítězství oproti pouhým dvěma porážkám.

Tentokrát jen 48 minut se zdržel Jakub Menšík na betonovém dvorci v Bahrajnu. Český favorit měl duel s Marcem Trungellitim pod kontrolou, jeho soupeře navíc postupně stále více omezovaly zdravotní problémy, a proto se hůře pohyboval.

Čtyřiatřicetiletý Trungelliti nakonec za stavu 6:3, 2:1 a 30-0 pro Menšíka usoudil, že nemá cenu v utkání pokračovat. Jedinou šancí Argentince byl brejkbol ve třetím gemu první sady, který ale nevyužil. Naopak český reprezentant udeřil na returnu v šestém gemu prvního setu a hned na úvod druhého dějství.

Menšík potřeboval na tři výhry a postup do semifinále v Manámě pouhé tři a čtvrt hodiny, ušetřené síly se mu v závěrečných kolech jistě budou hodit. V dalším utkání vyzve Michaila Kukuškina (187.) z Kazachstánu.

V letošní sezoně se zatím daří tenistovi z Prostějova náramně. Hned na úvod roku postoupil do finále velkého challengeru v Canbeře. Poté se kvalifikoval do hlavní soutěže Australian Open, kde ve druhém kole potrápil člena elitní desítky Huberta Hurkacze. Před cestou do Bahrajnu se podílel jednou výhrou na postupu českého týmu z kvalifikace do základní skupiny Davis Cupu.

Český teenager je v tzv. „živém žebříčku“ už na 115. místě. Je tedy jisté, že si v pondělí znovu vylepší své kariérní maximum, kterým je aktuálně 127. příčka.

Bahrain Ministry of Interior Tennis Challenger, Manáma (muži, BHR, 164 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Marco Trungelliti (ARG, 229.) – JAKUB MENŠÍK (129.) 3:6, 1:2 skreč

Velký rozhovor s Tomášem Josefusem, trenérem Jakuba Menšíka, naleznete ZDE.