Premiérová trofej mezi ženami pro patnáctiletou Češku! Laura Samson ovládla turnaj v Monastiru

- Petr Sumbal

Teprve patnáctiletá Laura Samson (-) se raduje ze svého prvního profesionálního titulu, poté co ve finále turnaje ITF 15 v tuniském Monastiru porazila Němku Selinu Dalovou (744.) za hodinu a čtyřicet minut po setech 6:1, 6:3. Samson, další z řady talentovaných českých tenistek, odehrála teprve třetí turnaj mezi ženami a hned slaví tento velký úspěch.

Hráčka pražské Sparty na začátku roku kvůli zdravotním trablům nemohla startovat na juniorském Australian Open, v tuniském Monastiru ale dokázala, že formu má vynikající. Minulý týden uhrála na tamějším turnaji semifinále a tento týden už je z toho premiérový titul mezi profesionálkami.

„Řekla bych, že po tenisové stránce se zápasy mezi ženami daly srovnat se
zápasy proti nejlepším juniorkám, ale obrovský rozdíl byl v nasazení a soustředění. Každý míč se hraje na doraz a hráčky se zbytečně nenechají rozhodit,” uvedla v tiskové zprávě Samson, která by letos chtěla absolvovat více ženských turnajů. „Jsem docela ambiciózní, takže jsem si na začátku roku říkala, že bych se ráda dostala do pětistovky, ale vím, že to bude hodně těžké, takže se žebříčkem nechci moc stresovat.“

Do finálového střetnutí vstoupila Samson nebojácně a hned v prvním gemu vzala své soupeřce servis. Stejný kousek pak aktuálně čtvrtá nejlepší juniorka světa zopakovala i v pátém gemu, čímž se definitivně nasměrovala k zisku první sady, kterou nakonec ovládla 6:1.

V prvním gemu druhého dějství si vybrala Samson slabší chvilku, když poprvé v utkání přišla o svůj servis, nenechala se ale vykolejit a hned vzápětí si vzala ztracené podání zpět. Také v dalších dvou gemech uspěly tenistky returnu, až Samson si v pátém gemu druhého setu zvládla podržet servis.

V osmé hře mladá Češka opět prolomila podání Dalové a následně šla podávat na vítězství v zápase. Sice musela odvracet tři brejkboly, ale z potíží se dokázala vyškrábat a zápas nakonec dopodávala, když využila druhý mečbol. A pak už mohla začít slavit svůj první profesionální titul kariéry.

V juniorské kategorii ovládla Samson mezi lety 2021 a 2023 čtyři turnaje. Ten nejcennější, podnik kategorie J500 v mexické Méridě, vyhrála loni v listopadu a díky tomu se posunula v juniorském světovém žebříčku na čtvrtou příčku, což je její maximum.

Loni se Samson představila s výjimkou Australian Open na všech juniorských grandslamech a jejím nejlepším výsledkem bylo semifinále na US Open.

Magic Hotel Tours by FTT, Monastir (ženy, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
LAURA SAMSON (-) – Selina Dalová (GER, 744.) 6:1, 6:3