Více peněz a méně zápasů. Hráči si zaslouží lepší život, říká Bublik a volá po změnách

- Filip Lefenda

Podle šestadvacetiletého Alexandera Bublika se tenis dostává na pomyslné rozcestí. V době, kdy mají hráči možnost startovat na čím dál větším počtu neoficiálních a štědře dotovaných akcí mimo soutěžní kalendář, jsou podle něj změny na elitním okruhu nevyhnutelné. „Hráči je potřebují,“ prohlásil v rozhovoru pro web Tennis Majors.

„Jsem jednoznačně pro změny. Už patnáct let hrajeme se stejnými prize money,“ nebral si servítky šestadvacetiletý tenista z Kazachstánu. Nejen podle něj jsou čím dál větším lákadlem starty na exhibicích, třeba v arabském světě, kde peníze v posledních letech tečou do sportu takřka proudem.

Sám Bublik ovládl během minulého víkendu halový podnik ve francouzském Montpelliru a vyšvihl se v žebříčku na nové osobní maximum – 23. místo. Přesto dal tento týden přednost prvnímu dílu exhibiční UTS Tour, jež momentálně probíhá v norském Oslu.

„ATP zvýší odměny o dvě procenta a myslí si, že bychom za to měli být šťastní snad až do smrti. Myslím, že změny jsou naprosto nevyhnutelné. Hráči je potřebují,“ je přesvědčen Bublik.

Co tedy navrhuje? „Tenisté si zaslouží, aby s nimi bylo dobře zacházeno. Aby byli dobře placení a hráli méně zápasů. Pak si mohou více užívat atmosféru, protože hrát jedenáct měsíců v kuse je opravdu náročné. Na konci roku máte jen měsíc volna a poté zase začínáte znovu. Myslím, že si hráči zaslouží lepší život,“ upozornil.