Jen pět ztracených gemů! Macháč nedal v Marseille šanci hvězdnému Italovi

- Marek Bartošík

Tomáš Macháč (66.) neztratil set ani ve svém druhém utkání na halové akci ATP v Marseille. Třiadvacetiletý český tenista navázal na úterní vítězství nad britskou legendou Andym Murraym a hvězdného Itala Lorenza Musettiho (27.) skolil ve středečním osmifinále po setech 6:3 a 6:2.

Pořadatelé turnaje Open 13 Provence v Marseille nasadili Tomáše Macháče na kurt dvakrát za necelých 24 hodin, český reprezentant ale s náročným programem neměl žádný problém. Ve středu brzy odpoledne si poradil s Lorenzem Musettim za pouhou hodinu a 23 minut, když odvrátil pět ze šesti brejkbolů soupeře.

Jednadvacetiletý Musetti je sice v žebříčku o 39 míst výše než o dva roky starší Macháč, o něco lepší formou ale v této sezoně disponuje tenista z Berouna. Ten byl v utkání proti nasazené šestce od začátku pánem na kurtu číslo 1 a skvěle zvládal klíčové momenty.

Macháčovi stačil v prvním setu k úspěchu jediný brejk ze šesté hry, sám totiž soupeře k žádné šanci na returnu nepustil. Ve druhém dějství sice ztratil vedení 1:0 s brejkem, obratem ale zaznamenal další dva úspěchy na returnu a tuto výhodu už nepustil.

Český mladík postoupil potřetí v kariéře do čtvrtfinále na turnaji ATP, stejný krok se mu povedl loni v Houstonu a Stockholmu. O svůj nejlepší výsledek na elitní tour zabojuje buď proti polskému obhájci trofeje Hubertovi Hurkaczovi (8.), nebo Alexandrovi Ševčenkovi (56.) z Kazachstánu.

Open 13 Provence, Marseille (muži, FRA, 801 335 EUR, tvrdý povrch – hala)
Osmifinále dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (66.) – Lorenzo Musetti (ITA, 27.) 6:3, 6:2