Macháč v Marseille porazil hrající legendu. Maximální koncentrace mě dovedla k vítězství, řekl

- Jan Vojkůvka

Český tenista Tomáš Macháč (66.) vstoupil úspěšně do halového turnaje ve francouzském Marseille, kde bez ztráty setu prošel do osmifinále. V úvodním kole porazil hrající legendu Andyho Murrayho (49.) za 98 minut po setech 7:5, 6:4.

Pro Macháče se ve Francii jednalo o velkou událost. Možnost zahrát si proti bývalé světové jedničce, trojnásobnému grandslamovému šampionovi a dvojnásobnému olympijskému vítězi Andymu Murraymu bral jako poctu. K samotnému utkání pak přistoupil plně soustředěn s vědomím, že musí předvést špičkový výkon.

„Je skvělé si moct zahrát proti takové legendě a vítězství je pro mě bonus,“ uvedl Macháč po skončení utkání. „Věděl jsem, že musím bojovat za každého stavu, protože Andy otočil hodně zápasů, i když třeba čelil mečbolům. Maximální koncentrace mě dovedla k vítězství.“

V samotném utkání Macháč předvedl výborný výkon, když soupeře ani jednou nepustil do vedení s výhodou brejku. V prvním setu sice neudržel vedení 3:1, ale pak už další podání neztratil. Po brejku v jedenácté hře úvodní dějství dopodával.

Ve druhé sadě prorazil Murraymu podání už ve třetím gemu a kromě brejkbolu soupeře v šesté hře si bez výraznějších obtíží došel pro postup do osmifinále.

V něm český tenista, jenž si v Marseille může vylepšit kariérní žebříčkové maximum, narazí na turnajovou šestku Lorenza Musettiho z Itálie. Tomu se povedlo v prvním kole porazit hladce 6:4, 6:2 německého náhradníka Maximiliana Marterera, jenž se do hlavní soutěže dostal na poslední chvíli před startem kvalifikace.