Davis Cup: 2:0! Lehečka s Menšíkem zvládli sobotní singly, postup je na dosah

- Redakce

Český daviscupový tým se ve Vendryni ujal po úvodním soutěžním dni vedení 2:0 nad Izraelem a má na dosah postup do základních skupin. Skóre kvalifikačního střetnutí otevřel Jakub Menšík výhrou nad Jišajem Olielem, druhý bod posléze přidal Jiří Lehečka po triumfu nad Danielem Cukiermanem.

Kvalifikaci Davis Cupu ve Vendryni otevřel ve tři hodiny odpoledne Jakub Menšík (127.), který se v roli české dvojky utkal s Izraelcem Jišajem Olielem (415.) a povedlo se mu splnit pozici výrazného favorita utkání. Český tenista porazil svého soupeře 6:1, 7:6(4) a připsal pro český tým první bod.

Zatímco první set byl jednoznačnou záležitostí a Menšík ho vyhrál za 27 minut, ve druhé sadě se hra vyrovnala a Oliel začal ukazovat drápky. Izraelec se pokusil zaútočit ve dvanáctém gemu, v němž si vypracoval hned tři setboly.

Menšík si ale v kritických okamžicích dokázal pomoci servisem a přes čtyři shody klíčový gem uhrál na svou stranu. V rozhodujícím tiebreaku sice osmnáctiletý český favorit prohrával 2:4, ale pak získal pět míčků v řadě a zápas úspěšně zakončil.

„Zápas byl ve druhém setu kvalitní, v tom prvním jsem ho skoro k ničemu nepustil, chytil jsem úvod a dobře jsem servíroval. Ve druhém se hodně zlepšil hlavně na servisu a jak je levák, na tomhle povrchu jeho rotace nepříjemně sjížděly. V koncovce mě měl na lopatě, odvracel jsem tři setboly. Jsem rád, že jsem to skvěle zvládl v důležitých momentech,“ uvedl Menšík.

Po Jakubovi Menšíkovi se na kurt ve Vendryni v rámci kvalifikace Davis Cupu vypravila česká jednička Jiří Lehečka (31.). Roli superfavorita proti Danielovi Cukiermanovi (465.) dokázal český tenista za hodinu a půl potvrdit a zvítězil 6:1, 7:6(2).

Duel měl obdobný průběh jako úvodní sobotní klání. Rovněž v tomto utkání se Lehečkovi povedlo v úvodním dějství soupeře přejet 6:1 za pouhých 27 minut, přičemž druhé dějství nabídlo o poznání vyrovnanější podívanou. Menším rozdílem bylo, že se Cukierman dostal v pátém gemu do vedení o brejk, avšak český tenista okamžitým rebrejkem srovnal na 3:3.

Souboj dospěl až do zkrácené hry, ve které se Lehečka rychle ujal vedení a nakonec ji ovládl s výhodou dvou mini-brejků 7:2. Zajistil tím na konto týmu kapitána Jaroslava Navrátila druhý bod a posunul české družstvo už jen jeden krůček od postupu do skupinové fáze.

„Z mé strany je hodnocení zápasu určitě kladné. Dnes to nebylo nic jednoduchého. V Davis Cupu se rozdíly trochu mažou, na vlastní kůži jsem to cítil ve druhém setu. V prvním setu jsem dominoval a byl jsem schopný ustát tlak soupeře v prvních dvou gemech. Ve druhém setu, kdy se daly nové míče do hry, se soupeř hodně zlepšil na servisu, celkově více mixoval hru a nedělal tolik zbytečných chyb. V koncovce jsem nevyužil několik šancí, ale o to cennější pro mě je, že jsem byl schopný dotáhnout tiebreak,“ řekl Lehečka.

„Musím být spokojený s vítězstvími. Vedeme 2:0, což jsme všichni čekali. Kuba nastoupil sebevědomě a první set vyhrál 6:1. Soupeř nekladl moc odpor, ale říkal jsem mu, aby hrál pozorně, že to tak pořád nepůjde a že se musí dostávat do výměn. Tlačil strašně na pilu a začal dělat chyby. Soupeř viděl, že je to mladý hráč, a hodně se zlepšil. Díky tomu, že má Kuba sebevědomí z Austrálie a loňského roku, ten tiebreak dohrál. Klobouk dolů před ním, jak ten zápas dokončil, protože první bod byl nesmírně důležitý,“ hodnotil kapitán Jaroslav Navrátil, který po Jakubovi Menšíkovi pochválil i Jiřího Lehečku.

„Nevím, jestli se kluci domluvili,“ glosoval podobný výsledek obou zápasů. „První set byl úplně v klidu. A ve druhém setu se soupeř také malinko zlepšil a Jirka začal trochu kazit. Nicméně v tiebreaku ukázal, že je hráčem první světové třicítky a dotáhl to do vítězného konce,“ poznamenal Navrátil.

Český kapitán si pochvaloval i kulisu obou sobotních utkání ve Vendryni. „Klobouk dolů před atmosférou. Speciálně když se nedařilo Kubovi, tak ho diváci strašně zvedli. Chtěl bych jim poděkovat, že byli nesmírně důležitým a neskutečným tenisovým publikem,“ dodal Navrátil.

Česko – Izrael 2:0x
JAKUB MENŠÍK (127.) – Jišaj Oliel (415.) 6:1, 7:6(4)
JIŘÍ LEHEČKA (31.) – Daniel Cukierman (465.) 6:1, 7:6(2)


Galerie