Začátek sezony je pro mě úplně snový, jásá Menšík, kterému pomáhá i speciální pravidlo

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VENDRYNĚ – Je mu sice teprve osmnáct let, v nominaci kapitána Jaroslava Navrátila je ale už počtvrté. Jakub Menšík je součástí českého týmu, který se utká o víkendu v kvalifikaci Davis Cupu s Izraelem. Do Vendryně si přivezl výbornou formu z Austrálie, kde si zahrál finále challengeru v Canbeře a druhé kolo melbournského grandslamu. V pondělním vydání žebříčku ATP si vylepšil své dosavadní maximum a je už na 127. příčce.

V daviscupové nominaci jste už počtvrté v řadě. Zvykl jste si už, že padne vaše jméno?
Když jsem byl malý, Davis Cup pro mě byl vždycky sen. Jsem moc vděčný všem i kapitánovi, že jsem byl nominován. Týmová akce se vždycky hodí, mám z ní skvělé zážitky. Je fajn, že každý z nás tady má svého člověka. Můžeme se zaměřit na to, co v daný týden potřebujeme. Ať už je to kondiční, nebo tenisová složka. Dá se tady odmakat přípravný týden.

Jak si zatím užíváte podmínky a prostředí ve Vendryni?
Je to tady zatím úplně bez chybičky, máme vše, co potřebujeme. Je fajn, že hrajeme poprvé po pěti letech zase doma. Jsem v Davis Cupu teprve druhý rok, ale poznám rozdíl, jestli se hraje doma nebo venku. Vše, co tady máme, je přímo dělané pro nás a bude nám to hrát do karet i o víkendu. Užíváme si to tady.

Aréna ve Vendryni je propojená s hotelem. V čem spočívá výhoda tohoto modelu?
Je to velká změna oproti předchozím zápasům, kdy jsme ráno vyjeli na kurty a večer jsme se vrátili na hotel. Na kurtu byl klasický základ: šatny, sprchy a hráčská lounge. Tady máme pohodu a soukromí, vše potřebné je hned na pokoji. Restaurace, lounge i kurt jsou na jednom místě. Člověk udělá dva tři kroky a je všude, kde potřebuje. V tomhle je to větší komfort.

Před Davis Cupem jste hrál v Austrálii, kde jste postoupil do finále challengeru a druhého kola Australian Open. Jak hodnotíte vaši misi u protinožců?
Začátek sezony je pro mě úplně snový. Kdyby mi to někdo řekl před začátkem výjezdu, bral bych to všemi deseti. Stopětadvacítka v Canbeře byla velmi nabitá, nedostal jsem se tam ani na svůj vlastní ranking (Menšík se zúčastnil turnaje kategorie ATP Challenger 125 díky programu od ATP, který pomáhá nejlepším mladým hráčům, pozn. red.). Byl to náročný turnaj se spoustou skvělých hráčů. Finále pro mě bylo velkým úspěchem. A hned týden nato v Melbourne jsem byl schopen ukázat stejnou kvalitu a předvést to co loni v New Yorku (Menšík postoupil na US Open do třetího kola, pozn. red.). V Melbourne jsem porazil spoustu skvělých hráčů, třeba Brandona Nakashimu a Denise Shapovalova. Dokázal jsem potrápit devátého hráče světa Huberta Hurkacze. To jsou všechno momenty a zkušenosti, které mě budou posouvat dál.

V žebříčku neustále stoupáte, aktuálně jste na 127. místě. Jak se vaše postavení promítá do plánování turnajů? Zúčastníte se i některých akcí ATP?
Určitě, můj ranking je teď takový zlomový. Jsem mezi úrovní challengerů a kvalifikací na turnaje ATP. I kvůli změně bodování na challengerech u mě bude určitě převažovat více podniků ATP. Je fajn, že mám příležitost si zahrát kvalitnější turnaje.

Kam zamíříte po Davis Cupu?
Hned další týden odlétám do Bahrajnu, kde v Manámě odehraju stopětadvacítku. Poté mě čeká hlavní soutěž turnaje ATP 250 v Dauhá, kam jsem se dostal díky Next Gen rankingu. A chystám se na kvalifikaci v Indian Wells i Miami.

Počítáte i s Turnajem mistrů pro hráče do 20 let neboli Next Gen ATP Finals? Loni vám účast těsně unikla, teď ale máte našlápnuto velmi dobře…
Určitě bych se tam letos moc rád dostal. Dal jsem si to i jako předsevzetí, že bych ten turnaj rád odehrál. Je to skvělá příležitost pro mladé hráče, můžeme si zažít mládežnické Nitto ATP Finals. Určitě budu makat celou sezonu, abych se tam probojoval.


Galerie