Po zklamání přichází radost! Svrčina úspěšně prošel kvalifikací na ATP v Montpellieru

- Jan Vojkůvka

Český tenista Dalibor Svrčina se dokázal velmi rychle oklepat ze zklamání z kvalifikace Australian Open a otevřel halovou část sezony v Evropě nejlepším možným způsobem. Na turnaji ATP ve francouzském Montpellieru úspěšně prošel dvoukolovou kvalifikací a zahraje si hlavní soutěž. V pondělním finálovém kole porazil kvalifikační trojku Giulia Zeppieriho z Itálie po dvou hodinách a dvanácti minutách 3:6, 6:3, 7:5.

Jednadvacetiletý Svrčina, jenž otevřel sezonu na Australian Open, musel na prvním turnaji sezony skousnout hořké zklamání z vyřazení hned v prvním kole kvalifikace. Český tenista v Melbourne nestačil ve třech setech na domácího Omara Jasiku a nedokázal navázat na rok 2023, kdy prošel z kvalifikace až do druhého kola hlavní soutěže.

Šanci vynahradit si neúspěch ovšem bude mít tento týden na halovém turnaji v Montpellieru. V neděli Svrčina otevřel kvalifikační boje, do kterých vstoupil jako sedmý nasazený, třísetovou výhrou nad domácí divokou kartou Matteem Martineauem.

Vysloužil si tím možnost vyzvat třetího nasazeného Giulia Zeppieriho z Itálie, který byl ve finále kvalifikace považován za výrazného favorita. Tenista původem z Ostravy však navzdory papírovým předpokladům dokázal Zeppieriho ve třech setech udolat!

Po prvním setu, který Svrčina prohrál hladce za 27 minut, začal mít Zeppieri velké problémy na returnu a nedostával se tolik do šancí. Svrčina otevřel druhé dějství brejkem ve druhém gemu a sadu úspěšně dopodával do vítězného konce. Skvělý vstup pak měl také do rozhodujícího setu, v němž se prosadil na příjmu ve třetí hře.

Jelikož úspěšně odvracel všechny příležitosti, které si Zeppieri na returnu vypracoval, dostal možnost v desátém gemu zápas doservírovat. To se mu ovšem nepovedlo, přičemž nevyužil hned čtyři mečboly. V maratonském gemu se Zeppierimu povedlo přes šest shod Svrčinovi servis prorazit a srovnat na 5:5.

Hned v další hře však Svrčina soupeři podání znovu sebral a záhy už zdárně zápas zakončil čistou hrou při vlastním servisu.

V hlavní soutěži si Dalibor Svrčina zahraje proti šestému nasazenému Alexandrovi Ševčenkovi z Kazachstánu. Aktuálně 59. hráč světa na nedávném Australian Open skončil hned v prvním kole na raketě Španěla Jaumeho Munara.