Česká dominance? Junioři v Melbourne řádili, k titulům chyběl kousíček

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Dvě semifinále a dvě finále. Taková je česká bilance ve čtyřhře na letošním Australian Open, kde na Tomáše Macháče a Kateřinu Siniakovou navázali junioři Petr Brunclík s Julií Paštikovou. Tenisové naděje v pátek skončily těsně pod vrcholem, nicméně vyslaly jasný vzkaz reprezentačním koučům Petru Pálovi a Jaroslavu Navrátilovi – o kvalitní deblisty rozhodně nebude nouze ani v nadcházející generaci.

Kurt číslo tři patřil v pátek finálovým soubojům v juniorské čtyřhře. Jako první se na něj vypravil Petr Brunclík, který po boku Brita Viktora Frydrycha vyzval americký pár Exsted, Woestendick. Česko-britská dvojice statečně vzdorovala, soupeřům však nakonec podlehla po setech 3:6, 5:7. „Soupeři hráli dobře. Kvalitně podávali, returnovali. Nejlepší pár, na který jsme v Melbourne narazili. A ve druhém setu toho moc nechybělo,“ smutnil po zápase Brunclík.

Na druhou stranu si český junior zahrál jeden z největších zápasů kariéry. „Byla to nejlepší atmosféra, kterou jsme tu měli. Pocity jsou smíšené. Je hezké, že jsme došli až do finále, ale odjíždět z turnaje s titulem by bylo o poznání lepší,“ přemítal 19. tenista kombinovaného rankingu ITF.

Ten se teď vydá na dlouhou cestu domů. „Moc se mi tu líbilo. Nějakou chvíli zůstanu doma, budu muset dodělávat školu. Pak se pravděpodobně vydám na turnaj do Káhiry,“ nechal se slyšet Brunclík, jenž v Melbourne uhrál také singlové osmifinále.

Poslední krůček ke grandslamovému triumfu se nepodařilo dokončit také Julii Paštikové. A i v tomto případě překazila vítězné oslavy americká dvojice. Česká tenistka po boku Němky Julie Stusekové nestačila na duo Grantová, Jovicová, a to za padesát minut po setech 3:6, 1:6.

„Ve finále jsme moc dobře nehrály. Osobně jsem byla trochu unavená, hlavně z toho, jak je to tu hektické. Po semifinále jsem byla také trochu emočně vyprahlá, vyhrály jsme až 10:8 v supertiebreaku. Nicméně atmosféra byla neskutečná, diváci fandili oběma párům,“ popisovala své bezprostřední dojmy.

Stejně jako pro Brunclíka, i pro Paštikovou se jedná o životní úspěch. „Potřebuji chvíli čas, abych to dokázala vstřebat. Ale jsem moc ráda, že jsem tu mohla hrát a že jsme dokráčely tak daleko,“ těšilo patnáctiletou Češku, která by nejraději v Austrálii ještě chvíli setrvala. „Bude to těžký návrat domů,“ posteskla si.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry juniorů
BRUNCLÍK, Frydrych (GBR) – Exsted, Woestendick (oba USA) 3:6, 5:7

Finále čtyřhry juniorek
Grantová, Jovicová (obě USA) – PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) 6:3, 6:1