Bude mít doma oplétačky. Ukrajinská juniorka podala ruku ruské soupeřce

- Jan Vojkůvka

Šestnáctiletá ukrajinská tenistka Jelizaveta Kotljarová se dostala pod palbu kritiky za podání ruky ruské soupeřce Vladě Minčevové po utkání prvního kola juniorské dvouhry na Australian Open. Zatímco se situaci snaží řešit omluvou, případem se bude zabývat dokonce ukrajinské ministerstvo mládeže a tělovýchovy.

Pro mladičkou ukrajinskou tenistku Jelizavetu Kotljarovou to byl velký zážitek. Poprvé v kariéře okusila atmosféru hlavní soutěže na grandslamové juniorce. V Melbourne se s ní ovšem los nepáral a hrát musela proti Rusce Vladě Minčevové.

O tom, jak napjaté jsou vztahy mezi ukrajinskými a ruskými tenisty, není potřeba debatovat. Vzhledem k invazi ruských vojsk na Ukrajinu a páchání válečných zločinů kvůli zlovůli ruských papalášů jsou na bodě mrazu. O to větším šokem bylo, když Kotljarová, která zápas prvního kola prohrála 2:6, 4:6, došla k síti a s Minčevovou si plácla rukou.

Nevinné gesto, které je ovšem zapovězeno. Mladá juniorka si v tu chvíli nejspíš ani neuvědomila, co dělá. Je to zkrátka zvyk, že hráči jdou po utkání k síti a podají si ruce, případně si plácnou. Pro šestnáctiletou hráčku, která je 46. juniorkou světa, však může mít toto gesto nedozírné následky.

Nejen, že Kotljarovou začali dost tvrdě kritizovat ukrajinští fanoušci a obyvatelé, ale případem se bude zabývat i ukrajinské ministerstvo mládeže a tělovýchovy. Podle nařízení je totiž takový „přátelský“ kontakt se sportovci nepřátelské země zakázán. Což je pochopitelné, vzhledem k probíhající válce. Ukrajinská tenisová federace (UTF) mezitím označila situaci jako „nepříjemný incident“.

Kotljarová si zpětně uvědomila, že udělala chybu, což ale podle informací ministerstvo nepřijalo. Stejně jako omluvu jejího otce, který se své dcery prostřednictvím UTF zastal. „Na začátku vaší kariéry je těžké se s takovým tlakem vyrovnat a nebýt nervózní. Dcera se bohužel necítila klidná, její emoce překypovaly, takže své chování neměla úplně pod kontrolou,“ uvedl Konstantin Kotljar.

„Automaticky provedla pozápasový rituál, aniž by si uvědomila, že za sítí je reprezentant země, která zahájila útok na naši vlast. Určitě to byla chyba, které Liza lituje, a ujišťuje nás, že už nikdy nedovolí, aby se něco podobného stalo,“ dodal.

Na obranu Kotljarové přispěchala také Dajana Jastremská, která je sama velkým odpůrcem účasti ruských a běloruských tenistů na tenisových turnajích. „Stále je trochu mladá a není tolik zkušená. Jsem si jistá, že stojí za Ukrajinou, a jsem si jistá, že byla pouze příliš emotivní a zmatená,“ uvedla semifinalistka Australian Open.