Krejčíková zvládla obrat a chystá se na šestnáctiletý supertalent. Budu bojovat, hlásí odhodlaně

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Dvě a půl hodiny na kurtu bojovala o postup do čtvrtého kola Australian Open osmadvacetiletá Barbora Krejčíková. Proti domácí Storm Hunterové, pro níž byl postup z kvalifikace do třetího kola životní výsledek, musela otáčet nepříznivě se vyvíjející zápas, ale psychicky obtížné momenty zvládla na jedničku s hvězdičkou. „Jsem velmi šťastná za výhru. Byl to hodně složitý zápas a klíčem k úspěchu byla koncovka druhého setu. Jsem moc ráda, že se mi to nakonec podařilo překlopit na svou stranu. když se mi povedl brejk hned na začátku třetího setu, už to bylo nadějné,” hodnotila zápas brněnská rodačka.

Hunterová, za svobodna Sandersová, vstoupila do svého životního zápasu v Areně Roda Lavera s obrovským odhodláním. Hrála aktivně a dařilo se jí pestrou hrou překvapovat Krejčíkovou. Za tři čtvrtě hodiny vyhrála úvodní sadu 6:4 a i ve druhém setu si poměrně bezpečně držela podání. Za stavu 4:4 Krejčíková vedla 40:0, ale udělala dvojchybu a Hunterová si v předlouhém gemu, čítajícím 18 míčků, nakonec vypracovala dva brejkboly. Další dva pak přišly za stavu 5:5 a 15:40. Krejčíková v kritické chvíli dokázala výborně zaservírovat a v jednom případě útočným tenisem získat důležitý bod.

„Říkala jsem si, že musím něco změnit. Že jí to prostě nemůžu dát zadarmo. V těch kritických momentech za stavu 4:4 a 5:5 ve druhé setu, kdy se to lámalo, jsem to nakonec urvala pro sebe. V tom třetím setu už jsem ji donutila k více chybám a narušila jsem její herní pohodu,“ popsala rozhodující okamžiky.

I když do třetího setu vstoupila Krejčíková rychlým brejkem a za stavu 4:1 měla další dvě šance na dvojnásobný brejk, pořád nebylo hotovo. Hunterová servis udržela a v následujícím gemu musela česká tenistka dokonce odvracet brejkbol. „I když jsem měla výhodu brejku, věděla jsem, že ještě není konec. Čekala jsem, že se Storm ještě o to popere a že když si podrží servis, tak bude ještě hodně kousat a neodevzdá mi to. Musela jsem si to uhrát sama a jsem ráda, že jsem to zvládla.“

Hunterové patří ve světovém žebříčku až 180. místo na světě a na cestě z kvalifikace do třetího kola musela ve finálovém kvalifikačním kole porazit i další Češku Dominiku Šalkovou. „Její výkon mě nepřekvapil. Znám ji dlouhou dobu a vím, že hraje hodně nepříjemný tenis,“ vysvětlovala Krejčíková.

„Je to levačka a má hrozně nepříjemnou zatáčku do bekhendu. Umí dobře mixovat hru, má dobrý bekhend a umí hrát hodně rychle. Neměla co ztratit, ostatně jako všechny holky, se kterými jsem tu hrála. Pamatuju si časy, kdy to bylo naopak. Časy, kdy jsem já hrála s Halepovou, Azarenkovou nebo Sabalenkovou a byla jsem osmdesátá na světě. Neměla jsem vůbec co ztratit a hrálo se mi strašně dobře,“ usmála se.

Na zápas se těším a budu hodně bojovat, slíbila Krejčíková

Krejčíková hrála na největším australském kurtu poslední rundu night session. Djokovič se naštěstí s Etcheverrym na kurtu moc dlouho nezdržel, i tak skončil zápas Krejčíkové až přibližně půl hodiny po půlnoci. „Zápas byl dlouhý, náročný a intenzivní. Pro mě se moc dobře nevyvíjel a jsem moc ráda, že tu teď sedím jako vítězka a jsem ve 4. kole. Atmosféra v hledišti byla skvělá, takové zápasy hraju moc ráda. Byla tam i spousta skupinek českých fanoušků, kteří se snažili překřičet domácí australské fandy a byla to opravdu moc pěkná kulisa.“

Ve čtvrtém kole čeká Krejčíkovou mladičká šestnáctiletá Mirra Andrejevová, se kterou má Češka negativní vzájemnou bilanci. „Už jsem s ní hrála dvakrát a dvakrát jsem uhrála jen pár gemů. Zkusíme na ni něco vymyslet a věřím, že do třetice všeho dobrého ji porazím. Ona hraje dobře a proti starším hráčkám je nebojácná, nemá s nimi co ztratit. Je to pro nás proti ní náročné, ale na zápas se těším a určitě budu hodně bojovat,“ ukázala odhodlání.

Poprvé od French Open v roce 2021 se Krejčíková představí na grandslamovém turnaji také v mixu. Trojnásobná šampionka ze smíšené čtyřhry na Australian Open se představí po boku Francouze Fabiena Reboula. „Oslovila jsem ho já. Známe se od našich dvanácti let, hráli jsme spolu mezinárodní turnaje mládeže. Chtěla jsem si tu mix zahrát, protože je jednak olympijský rok, a jednak jsem si chtěla zahrát nějaké zápasy,“ poznamenala česká hráčka.

„Tím, že se mi v Adelaide moc nezadařilo a nevěděla jsem, jak mi to tu půjde nebo nepůjde, tak jsem chtěla hrát a trávit víc času na kurtu. Udělali jsme dobrou přípravu mimo kurt, ale tenis jsme začali hrát až po Vánocích a trochu mi to chybělo. Chci teď hrát víc zápasů a rozhodla se, že se zapíšu i do mixa,“ dodala na závěr Barbora Krejčíková.