Nezkažená postupová šance, ulevila si po dramatu Nosková. A teď na světovou jedničku!

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Poprvé v životě postoupila devatenáctiletá Linda Nosková do třetího kola grandslamového turnaje. V Melbourne k tomu ovšem vedla hodně trnitá cesta. Proti Američance Mccartney Kesslerové, 206. hráčce světa, sice dobře odstartovala, ale nakonec v jejím prospěch rozhodovalo doslova pár míčů. „Byl to dlouhý a těžký zápas, ale ve druhém setu jsem si ho sama zkomplikovala. Naštěstí jsem se ve třetím zase vrátila zpátky a hrály jsme i trochu výměny. Aspoň na konci jsem to uhrála, jak jsem chtěla,“ říkala Nosková po vítězství.

V prvním setu byl rozdíl mezi oběma tenistkami jasně patrný. Kesslerová neměla Noskové čím ublížit. „První set možná vypadal, že mám zápas pod kontrolou, ale byl tam jen jeden brejk. Určitě jsem v něm ale byla lepší, hrála jsem agresivněji a míče mi padaly, kam jsem chtěla,“ vrátila se k úvodní sadě vsetínská rodačka.

Kesslerová Češku svým výkonem tak trochu uspala, ale když se Američance v úvodu druhé sady podařil brejk, výrazně zlepšila servis a najednou Nosková ztratila půdu pod nohama. „Utekl mi začátek a k tomu se přidal vítr a pak i špatné počasí a podle toho to taky trochu vypadalo. Možná jsem to po tom prvním setu i trochu podcenila. Kdybych si déle udržela servis, mohlo to být podobně vyrovnané jako v prvním setu. Ale nechala jsem si ji na začátku moc utéct a pak už to nešlo,“ popisovala prostřední dějství svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy.

Přestože Kesslerová měří jen 172 centimetrů, zahrála v utkání sedm es a přidala i řadu vítězných bodů ze servisu. „Soupeřka si hodně pomáhala i podáním. Získat body na returnu bylo těžké. Buď dala eso nebo to šlo do rohu, s tím se moc dělat nedalo. Z druhého servisu jsem spíš chtěla útočit, ale tam také měla nepříjemný pomalý kick a ani z toho nebylo úplně lehké zahrát rychlý return,“ krčila rameny.

Ve třetím setu bylo jasné, že jestli chce Nosková uspět, musí se soustředit především na svůj servis. Kdyby ztratila podání, mohlo být zle. Kesslerová se pouze jednou dostala na returnu na shodu, jinak byla Nosková při svém servisu dominantní. „Na začátku rozhodujícího setu jsem sama cítila zklamání, že zápas vůbec do třetího setu došel. Musela jsem se na ten set ale hned soustředit, nechtěla jsem prohrát, to už by na mě bylo opravdu moc,“ trpce se usmála.

Za stavu 4:3 v rozhodujícím setu bojovala Nosková o klíčový brejk, vypracovala si hned čtyři brejkboly, ale ani jeden neproměnila a po šesti a půl minutách byl při shodě duel pro déšť přerušen. „Mockrát jsem ještě nebyla v situaci, že by mi déšť přerušil zápas. Byla jsem sama zvědavá, jaké bude pokračování po přestávce, ale rychle jsem se do toho zase dostala.“

Během pauzy se potkala v útrobách kurtu s trenérem Tomášem Krupou. „Byla jsem sama trochu zklamaná, že už nemám vyhráno a nehrála jsem úplně, jak jsem plánovala. Trenér mě spíš uklidňoval, že někdy se daří a jindy ne, a ať pokračuju dál. Ať si hlavně držím servis a naopak útočím na její,“ popisovala Nosková asi půlhodinovou přestávku.

Hned prvním míčkem si Nosková vypracovala pátý brejkbol na 5:3, gem ovšem nakonec ztratila. „Musela jsem se ale hned zkoncentrovat na své podání, za stavu 0:15 jsem naštěstí třikrát zaservírovala dobře a tuto důležitou hru jsem si pohlídala.“

V posledním gemu sice Nosková prohrávala 30:15, nakonec se však kýženého brejku dočkala. „V závěru se mi povedly tři vítězné míčky v řadě. V tom posledním gemu už jsem to chtěla trošku nechat i na ní, protože není úplně nejzkušenější hráčka. Snažila jsem se hrát delší výměny a ještě více útočit, ale kontrolovaně. A to se mi povedlo,“ mohla si konečně oddechnout.

Asi minutu po proměněném mečbolu začalo zase pršet. „Cítila jsem to už při rozhovoru na kurtu a pak jsme šly do tělocvičny, která byla za chvilku plná, jak tam postupně přišli všichni z venkovních kurtů. O to jsem byla radši, že už mám dohráno,“ usmála se.

Nosková poprvé v životě postoupila na grandslamu do třetího kola a na světovém žebříčku by si měla vylepšit své dosavadní maximum, kterým je 40. místo. „Teprve až turnaj dohraji, budu ho moci zhodnotit. Zatím jsem pořád ještě v turnaji, tak uvidíme, jaký to bude mít konec. Pocitově jsem aktuálně na půli cesty mezi úlevou z nezkažené postupové šance a premiérovým třetím kolem grandslamu. Vítězství je přece jenom vítězství, takže tenhle pocit asi lehce převažuje,“ přemýšlela.

Česká favoritka se snažila hodně útočit, ale Kesslerová často hrála míčky chytře až k základní lajně, takže ji nebylo jednoduché přetlačit. „Každý má svůj tenisový styl, ale myslím, že ty nejlepší hráčky v elitní dvacítce jsou hlavně agresivnější hráčky, první pětka asi nejvíc. Tam si to proti nim člověk musí uhrát sám. Kdo čeká na to, že se stane něco bez toho, že sám něco zkouší, asi moc neuspěje. I proto se snažím hrát útočně a nečekat na chyby soupeřek, i když to zatím někdy nevychází,“ popsala své tenisové myšlení.

Ve třetím kole čeká Noskovou světová jednička Polka Iga Šwiateková, která otočila proti Američance Danielle Collinsové stav 1:4 v rozhodujícím setu. „Konec jejího zápasu s Collinsovou jsem viděla u oběda. Samozřejmě budu muset hrát lépe než dnes, ale těším se. Hrát se světovou jedničkou ve třetím kole hlavní soutěže grandslamu a pravděpodobně hned na centrkurtu, to bude pro mě velký zápas,“ říkala odhodlaně Nosková. „Hrála jsem s ní už loni ve Varšavě. Každý turnaj je ale úplně jiný, tehdy to byl turnaj na pomalém povrchu, tady je to mnohem rychlejší. Uvidíme, jak se připravím a jaké obě předvedeme výkony.“

Nosková si po boku Číňanky Si-jü Wang ve středu zahrála i první kolo čtyřhry. Proti domácímu duu Gibsonová, Honová dokázala česko-čínská dvojice otočit nepříznivě se vyvíjející duel a postoupila do druhého kola. „Vyhrály jsme, ale výkon upřímně nebyl nic moc. Ani jedna z nás čtyř jsme se do toho moc nedostaly, ale nějak jsme to nakonec uhrály. Debl je pro mě ale v prioritách až na druhém místě,“ uvedla Nosková. Česko-čínský pár čeká ve druhém kole dvojice Lin Ču, Fang-Hsien Wu, která překvapivě vyřadila finalistky Turnaje mistryň Melicharovou-Martinezovou a Perezovou.

Linda Nosková přišla na tiskovou konferenci s luxusními hodinkami značky Rado. Česká teenagerka je mezi pěti mladými hráčkami, se kterými světoznámá švýcarská značka uzavřela partnerství. „Zástupci firmy hledali mladé tenisty, aby se značka dostala do většího povědomí mladší generace. Hodinky nosím moc ráda a se značkou už spolupracuji rok a půl,“ vysvětlila na závěr.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry žen
McCartney Kesslerová (USA, 206.) – LINDA NOSKOVÁ (50.) 3:6, 6:1, 4:6