Bylo to speciální! Ale doufám, že příště takové hráčky porazím, přeje si Brenda Fruhvirtová

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Když Brenda Fruhvirtová opouštěla kurt, celá aréna Roda Lavera jí tleskala vestoje. Šestnáctiletá Češka ve středu na obhájkyni turnajového prvenství Arynu Sabalenkovou nestačila, přesto zanechala pozitivní dojem. Obzvlášť v první sadě dokázala s hvězdou světového formátu držet krok. „Je to velká hráčka. V klíčových momentech prokázala, že má mnohem více zkušeností,“ uvedla 107. tenistka žebříčku dvouhry na adresu Sabalenkové.

Brenda Fruhvirtová strávila ve 2. kole Australian Open na kurtu s Arynou Sabalenkovou hodinu a sedm minut. Světové dvojce podlehla po setech 3:6 a 2:6, nicméně svým výkonem dokázala zaujmout.

V úvodní sadě dokonce soupeřce vzala servis čistou hrou. „První set byl vyrovnaný. Začala jsem velmi dobře. Byla jsem i sama docela překvapená, že proti takové soupeřce nejsem moc nervózní,“ pochvalovala si česká tenistka.

Noční zápas proti obhájkyni titulu, navíc na centrkurtu. Velký zážitek, že?
V mém věku je to pro mě ohromná zkušenost, která mi pomůže do budoucna. Ale pořád jsem prohrála, kdyby to bylo naopak, asi bych byla šťastnější. Přesto se na celý zápas dívám hlavně pozitivně, soupeřky si nevybíráte. Nicméně mě to trochu mrzí, byla jsem tu dobře rozjetá z kvalifikace. A hned takhle brzo dostanu loňskou obhájkyni…

Na tribunách jste měla spoustu fanoušků…
Bylo to super. Něco takového zažít, zahrát si poprvé v aréně Roda Lavera. Bylo to pro mě speciální, avšak doufám, že tam příště vyhraju. (usmívá se)

Ve středečním programu Australian Open nastoupila hned trojice 16letých hráček. Kromě vás ještě Alina Kornějevová a Mirra Andrejevová. Je role benjamínků výhodou?
V 16 letech nemáme co ztratit. Obzvlášť proti soupeřkám, které jsou starší, mají více zkušeností a jsou žebříčkově lépe postaveny. Nervozita před zápasem nějaká je, ale není to tak, že nastupujete proti horší tenistce a musíte vyhrát.

Podobně velký zápas jste už jednou zažila. Před rokem jste na French Open vyzvala na kurtu Suzanne Lenglenové Jelenu Rybakinovou. Jak byste tyhle dva souboje porovnala?
Myslím si, že to bylo celkem podobné. Kurty byly jiné, i když je Suzanne Lenglen menší kapacitně, tak mi to tam přišlo daleko větší. Je to tady rozlehlé, ve Francii zase více do výšky. Ale obojí byla super zkušenost.

Jak jste už zmínila, do hlavní soutěže jste se probojovala z kvalifikace. Kolik sil vám v zápase ještě zbývalo?
Síly jsem měla, spíše zdravotně jsem na tom nebyla už moc dobře. Už delší dobu mě trápí bolesti, pořád se s něčím takovým potýkám. Není to pro mě lehké, nemohu jít do každého zápasu na sto procent. Snažím se s tím nějak pracovat. Tímto se ale nechci vymlouvat, to nemám ráda.

Co vám po utkání Aryna pověděla u sítě?
Řekla mi, že doufá, že je moje tělo v pořádku. (směje se)

Kterou hlavní zkušenost si z dneška odnesete?
Že jsem mohla cítit hru top tenistky. Když na to koukáte v televizi, tak vůbec nevíte, jak doopravdy na kurtu hrají. Přestože výsledek moc lichotivý není, dokázala jsem s ní hrát vyrovnané výměny. A v prvním setu jsem se docela držela. Doufám, že příště podobné hráčky dokážu porazit.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry žen
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (107.) – Aryna Sabalenková (2.) 3:6, 2:6