Fantazie, Lehečka má první trofej! V Adelaide otočil finále s Draperem

- Petr Sumbal

Jiří Lehečka (32.) se raduje ze zisku premiérové trofeje z turnajů ATP! Český tenista tahal v prvním setu i na začátku toho druhého za kratší konec, nakonec ale dokázal finále proti Jacku Draperovi (62.) otočit a vyhrál 4:6, 6:4 a 6:3. Do nadcházejícího Australian Open tak bude dvaadvacetiletý tenista vstupovat jako čerstvý vítěz turnaje ATP 250 v Adelaide a také jako 23. tenista světového žebříčku, což bude jeho nové maximum.

Do druhého finále kariéry vstoupil český tenista sebevědomě, úvodní gem při svém podání získal čistou hrou. Ve třetím gemu už musel odvracet první dva brejkboly, což zvládl, sám ale zatím cestu k tomu, jak ohrozit výborně servírujícího Drapera, hledal.

Za stavu 3:3 potkal Lehečku první větší výpadek na svém podání, o svůj servis přišel čistou hrou. Za stavu 3:5 dokázal český hráč odvrátit první dva Draperovy setboly, v následujícím gemu už ale jeho britský soupeř dovedl první set do vítězného konce.

Až ve druhém setu se dvaadvacetiletý Lehečka dočkal prvního brejkbolu, ve čtvrtém gemu ho ale zužitkovat nedokázal. Do nepříjemné pozice se naopak rodák z Mladé Boleslavi dostal v devátém gemu, kdy za stavu 4:4 prohrával při svém podání už 0:30. Z těchto těžkostí se ale díky kvalitnímu servisu i pevným nervům v těžkých výměnách dostal a důležitou hru nakonec získal pro sebe.

Jak důležitá doopravdy byla, se ukázalo hned záhy. Lehečka totiž na Drapera zatlačil a dostal se při jeho podání do vedení 0:40 a ke třem setbolům. Ten druhý výstavním kraťasem využil a vynutil si rozhodující sadu.

Třetí set začal Lehečka fantasticky. Vyhrál šest úvodních fiftýnů a tuto sérii pak podpořil brejkem na 2:0, který vzápětí hravě potvrdil. Pro českého tenistu to byl v tu chvíli pátý vyhraný gem v řadě a byl na nejlepší cestě za svým první titulem.

Lehečka si však ještě musel projít dalšími těžkými okamžiky. V páté hře při svém podání ztrácel 0:40, dokázal se ale vzepřít osudu a pěti vyhranými míčky v řadě odskočil znovu do vedení o tři gemy na 4:1.

Od té doby už se český tenista nemusel ohlížet zpátky a nic ho nezastavilo v cestě za vysněnou premiérovou trofejí z turnajů ATP. Mečbol proměnil na druhý pokus přímým bodem z podání.

Lehečka se stal prvním českým vítězem turnaje ATP od roku 2020, kdy vyhrál v indickém Puné Jiří Veselý.

Svěřenec Michala Navrátila si těsně před Australian Open, kde obhajuje loňské čtvrtfinále, žebříčkově polepší, posune se na nové maximum v podobě 23. příčky.

Adelaide International (muži, AUS, 661 585 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Jack Draper (GBR, 62.) – JIŘÍ LEHEČKA (32.) 6:4, 4:6, 3:6