Skončí po 19 letech velká série? Klanět se musí i Djokovič

- Radek Štohl

Ještě před Australian Open pravděpodobně skončí jedna velká série. Pokud Richard Gasquet na turnaji kategorie ATP v Aucklandu neprojde do finále, poprvé od roku 2005 vypadne z elitní stovky žebříčku. V tomto směru je na tom dokonce lépe než Novak Djokovič.

Gasquet se do TOP 100 premiérově probojoval v dubnu roku 2005, kdy v Monte Carlu postoupil až do semifinále, ve třech setech vzdoroval Rafaelu Nadalovi. O kolo dříve tehdy osmnáctiletý velký talent srazil Rogera Federera.

Bývalý první junior světa měl před sebou zářnou budoucnost, se svým efektním i efektivním jednoručným bekhendem byl pasován do role vítěze grandslamových trofejí. Francouzský tenista však nakonec dosáhl „jen“ na sedmé místo rankingu, na turnajích velké čtyřky třikrát postoupil do semifinále, v letech 2007 a 2015 na slavném Wimbledonu. Na kontě má také olympijský bronz ze čtyřhry a finále Davis Cupu. Nejen on však čekal více.

Nyní je Richardu Gasquetovi 37 let, od září loňského roku střídá účast na turnajích kategorie ATP a challengerech, minulou sezonu zakončil pěti prohrami v řadě.

Letošní rok začal zkušený tenista čtvrtfinálovou účastí na challengeru, tento týden dostal divokou kartu na podnik kategorie ATP v Aucklandu, kde loni triumfoval. Teď by se však jeho obhajoba rovnala malému zázraku.

Gasquet má nyní poslední šanci se udržet v TOP 100, potřebuje však projít alespoň do finále. Hned na úvod ho čeká Arthur Fils (35.), o osmnáct let mladší krajan.

V elitní stovce se někdejší juniorský grandslamový vítěz drží nejdéle ze všech aktuálních členů. Dokonce má navrch i před Novakem Djokovičem, který je v této společnosti o 11 týdnů méně.

Jak to však vypadá, srbský fenomén za chvíli opanuje i tento rekord.