United Cup: Německo vyřadilo domácí Austrálii, může se těšit na Polsko

- Jan Vojkůvka

Předposlední hrací den letošního United Cupu nabídl v Sydney semifinálové boje. Prvním postupujícím do finále se stalo Polsko, které porazilo 3:0 na zápasy Francii. Ve druhém semifinále porazilo Německo domácí Austrálii 2:1 na zápasy.

Německo udolalo domácí Austrálii, je ve finále
Druhé semifinále United Cupu nabídlo dramatickou podívanou. Souboj mezi Německem a Austrálií byl po dvouhrách vyrovnaný a rozhodnout musela až smíšená čtyřhra. V té se povedlo Němcům Lauře Siegemundové a Alexanderovi Zverevovi zvítězit 15:13 v rozhodujícím supertiebreaku nad Storm Hunterovou a Matthewem Ebdenem, díky čemuž poslali svůj tým do finále proti Polsku.

Duel o postup do finále zahájila ženská dvouhra. Ta se nakonec protáhla na tři sety a Angelique Kerberová v ní vyhrála svůj první singlový zápas po návratu na kurty. Ajla Tomljanovicová si sice v rozhodujícím tiebreaku třetího setu vypracovala dva mečboly, ale Kerberové se skóre povedlo otočit a zvítězit 4:6, 6:2, 7:6(7).

Německo šanci na postup hned po singlech ovšem nevyužilo. V mužské dvouhře totiž Alex De Minaur dokázal otočit zápas s Alexanderem Zverevem a po dvou hodinách a 42 minutách domácí tenista zvítězil 5:7, 6:3, 6:4.

O vítězi druhého semifinále tak rozhodla až smíšená čtyřhra, ve které Laura Siegemundová a Alexander Zverev udolali po dvou hodinách a 22 minutách Storm Hunterovou a Matthewa Ebdena 7:6(2), 6:7(2), 15:13, když se jim povedlo v rozhodujícím supertiebreaku odvrátit dva mečboly.

Polsko prvním finalistou United Cupu
Polští tenisté předvedli v sobotním semifinále United Cupu proti Francii výborné výkony. Ve třech utkáních ztratili jen jeden set a postoupili do nedělního finále po hladkém vítězství 3:0 na zápasy.

Semifinálové klání otevřel vítězstvím ve dvou setech Hubert Hurkacz. Světová devítka nenabídla Adrianovi Mannarinovi ani jeden brejkbol a zvítězila po hodině a 42 minutách 6:3, 7:5.

„Adrian hrál velmi dobře, bylo velmi složité proti němu hrát. Musel jsem bojovat o každý fiftýn. Před každou výměnou jsem ale zůstal pozitivní a byl jsem psychicky velmi odolný,“ řekl, že si pestrou hru soupeře nenechal dostat do hlavy a držel se své strategie, která přinesla kýžené ovoce.

Na 2:0 posléze zvýšila světová jednička Iga Šwiateková. V souboji s Caroline Garcíaovou sice prohrála úvodní sadu, ale ve zbytku střetnutí dominovala a vyhrála 4:6, 6:1, 6:1.

„Jsem ráda, že se mi povedlo vrátit do zápasu a nedělala jsem tolik chyb, co v prvním setu. Caroline se snažila jako vždy tvořit velký tlak,“ řekla Šwiateková. „Cítila jsem, že se potřebuju hlavně uklidnit a netlačit tolik na pilu. Také jsem potřebovala zlepšit načasování úderů, což mi v prvním setu dělalo problémy. Jsem šťastná, že jsme se dostali do finále,“ dodala.

V závěrečné smíšené čtyřhře pak třetí bod na polské konto vybojovali Katarzyna Kawaová a Jan Zielinski, kteří vyhráli dvakrát 6:3 nad Elixane Lechemiaovou a Edouardem Rogerem-Vasselinem.

Semifinále United Cupu
Polsko – Francie 3:0
Hubert Hurkacz (9.) – Adrian Mannarino (22.) 6:3, 7:5
Iga Šwiateková (1.) – Caroline Garcíaová (20.) 4:6, 6:1, 6:1
Kawaová, Zielinski – Lechemiaová, Roger-Vasselin 6:3, 6:3

Austrálie – Německo 1:2
Ajla Tomljanovicová (292.) – Angelique Kerberová (-) 6:4, 2:6, 6:7(7)
Alex De Minaur (12.) – Alexander Zverev (7.) 5:7, 6:3, 6:4
Hunterová, Ebden – Siegemundová, Zverev 6:7(2), 7:6(2), 13:15