VIDEO: Neopodstatněný výbuch vzteku. Ostapenková seřvala rozhodčí kvůli domnělé křivdě

- Jan Vojkůvka

Jelena Ostapenková dohrála na úvodní akci sezony v australském Brisbane ve čtvrtfinále. Víc než její výkony na kurtu ale bude řada diváků vzpomínat na její výbuch vzteku v souboji s Viktorií Azarenkovou, se kterou prohrála po dvou a půl hodinách 3:6, 6:3, 5:7. Světová dvanáctka totiž měla dojem, že v deváté hře třetí sady sudí rozhodla v její neprospěch.

Ostapenková, která na cestě do čtvrtfinále vyřadila také Karolínu Plíškovou, svedla v pátek s Azarenkovou dramatický souboj, ve kterém nebyla daleko od vítězství, když se dostala do vedení 3:2 s výhodou brejku. O náskok ale rychle přišla a dramatický souboj nabídl řadu strhujících okamžiků.

A také jeden kontroverzní okamžik...

V devátém gemu třetí sady při podání Azarenkové se snažila Ostapenková trefit kraťas, jenž tečoval pásku. Azarenková proti míčku vyběhla a stihla jej odehrát na poslední chvíli. V pokračující výměně se dostala ke smeči, kterou proměnila a podržela si své podání.

V tu chvíli se ale Ostapenková rozzuřila, protože měla dojem, že Azarenková odehrála míček až po dvojdopadu. Jak opakované záběry odhalily, byl to pouze její dojem, Azarenkové se povedlo míček před druhým dopadem trefit a udržet se ve hře. To Ostapenková v tu chvíli nevěděla a měla pocit, že ji umpirová rozhodčí Julie Kjendlieová obrala o fiftýn a srovnání na shodu.

V návalu vzteku se do sudí pustila a doslova ji seřvala. „Jsi slepá, není možné vůbec hrát, když děláš tolik chyb,“ zuřila Lotyška, která měla nepříjemnou zkušenost s touto rozhodčí už z roku 2019, na což také začala poukazovat. „Nikdy tě už nechci na svých zápasech. Nikdy nebudeš na mých zápasech. Nechci tě na nich, protože mi je kazíš,“ štěkala.

Poté, co zápas prohrála, tak sice podala ruku své soupeřce, ale rozhodčí ji podat odmítla. Naopak jí znovu zopakovala, že už nikdy nebude rozhodovat na jejích zápasech.

Na sociálních sítích se okamžitě objevily komentáře diváků, z nichž někteří neváhali pro Lotyšku požadovat diskvalifikaci. Dodatečná diskvalifikace by znamenala, že by Ostapenková přišla o vybojované body i prize money. K takovému kroku však pořadatelé turnaje WTA v Brisbane nesáhnou.