Denní menu: Plíšková zvládla úchvatnou bitvu bývalých jedniček, dál jdou i Nosková, Bouzková či Menšík

- Redakce

Karolína Plíšková vstoupila do nové sezony v oblíbeném Brisbane parádním obratem proti vracející se mamince Naomi Ósakaové. V souboji bývalých světových jedniček vyhrála trojnásobná turnajová šampionka 3:6, 7:6(4) a 6:4. Duel druhého kola nabídl úchvatné statistiky na obou stranách, rodačka z Loun si k triumfu pomohla hned 47 vítěznými údery. Do osmifinále zmíněné pětistovky postoupila rovněž Linda Nosková, jež zvládla další třísetový maraton – tentokrát proti Rumunce Soraně Cirsteaové. Pouhých 52 minut strávila v Aucklandu na kurtu Marie Bouzková, jež povolila Američance Amandě Anisimovové jediný gem. Zkraje nového roku se daří rovněž Jakubu Menšíkovi. Na challengeru v Canbeře ještě neztratil set a po výhře dvakrát 6:4 nad Kazachem Jevsejevem si zajistil postup do čtvrtfinále. Zdeněk Kolář v Nonthaburi dohrál.

Češi v akci

Plíšková vstoupila do sezony obratem proti Ósakaové
Fantastické utkání odehrála na podniku v Brisbane jeho trojnásobná šampionka Karolína Plíšková (39.). V souboji s vracející se Naomi Ósakaovou (-) sice prohrála první set, nakonec však mohla po dvou a čtvrt hodině slavit postup do osmifinále, když v souboji bývalých světových jedniček zvítězila 3:6, 7:6(4) a 6:4. K triumfu si pomohla 16 esy a celkem 47 vítěznými údery.

V první sadě se Plíšková trápila na servisu. Nasekala řadu dvojchyb a často musela chodit přes druhé podání, na což také doplatila. Od druhé sady však začala servírovat výborně a returnující Japonka už neměla příliš šancí. Druhý set došel až do tiebreaku, v němž se více dařilo Češce. V rozhodujícím dějství pak Plíšková sebrala ve třetím gemu soupeřce servis, a byť se pak nevyvarovala několika dvojchyb, dokázala duel dopodávat až do úspěšného konce.

V příštím kole čeká rodačku z Loun nasazená trojka Jelena Ostapenková (12.) z Lotyšska.

Nosková přetlačila nasazenou desítku
Linda Nosková (40.) zvládla na pětistovce v australském Brisbane další třísetovou bitvu a postoupila na úvodní akci sezony mezi šestnáct nejlepších hráček. Po výhře nad Maďarkou Babosovou vyzrála devatenáctiletá Češka rovněž na Soranu Cirsteaovou (26.). Zkušenou třiatřicetiletou Rumunku porazila za téměř dvě a půl hodiny 6:4, 4:6 a 6:4.

V prvním setu se zrodil jediný brejk, a sice v pátém gemu. Ve druhém dějství srovnala Nosková z 2:4 na 4:4, za stavu 4:5 ale neustála vlastní servis, a šlo se tak do rozhodující sady. Ta byla zprvu vyrovnaná. Klíčový brejk urvala světová čtyřicítka za stavu 3:3. Následně Nosková ztratila na podání náskok 40:0, na brejkboly však soupeřku nepustila. Závěrečný gem pak dopodávala čistou hrou.

O čtvrtfinále si zahraje s Argentinkou Julií Rieraovou (137.).

Bouzková deklasovala Anisimovovou
Marie Bouzková (36.) prolétla na podniku WTA 250 v novozélandském Aucklandu do čtvrtfinále. Turnajová pětka potřebovala k výhře nad Amandou Anisimovovou (373.) ze Spojených států pouhých 52 minut. Američanku, jež se vrátila na okruh po více než osmiměsíční pauze, porazila suverénně 6:0 a 6:1.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Menšík je bez ztráty setu ve čtvrtfinále
Jakub Menšík (167.) neztratil sadu ani při svém druhém letošním vystoupení a postoupil na challengeru v australské Canbeře do čtvrtfinále. Osmnáctiletý Čech zdolal za rovnou hodinu a čtvrt dvakrát 6:4 o dvanáct let staršího Denise Jevsejeva (190.) z Kazachstánu, jenž se dostal do hlavní soutěže skrze kvalifikaci.

O výsledku prvního setu rozhodl jediný brejk z devátého gemu. Zkraje druhého dějství nabral rodák z Prostějova manko 0:2, na ztracené podání ale zvládl okamžitě reagovat. V devátém gemu pak znovu získal klíčovou výhodu brejku, aby následně skrze dva odvrácené brejkboly doservíroval duel do zdárného konce.

Příštím soupeřem Menšíka bude Švýcar Alexander Ritschard (221.), přemožitel Jiřího Veselého z úvodního kola.

Kolář v Thajsku dohrál
Druhý nejvýše nasazený účastník challengeru v thajském Nonthaburi Zdeněk Kolář (174.) se s turnajem rozloučil už v osmifinále. Nestačil v něm na o dva roky mladšího Brandona Holta (263.) ze Spojených států. Sedmadvacetiletý Čech mu za hodinu a půl podlehl poměrem 6:7(4) a 2:6, ačkoliv do zápasu vstoupil rychlým brejkem a vedením 2:0.

Nosková v deblu neuspěla
Linda Nosková si na podniku v Brisbane zahrála během středy neplánovaně debl. Z pozice náhradnic se spolu s Ruskou Dajanou Šnajderovou octly rovnou v osmifinále. Polsko-americkému páru Magda Linetteová, Bernarda Peraová nicméně podlehly obě jmenované 4:6 a 5:7. Ve druhém setu otočilo poražené duo skóre z 1:4 na 5:4, od tohoto stavu ale získalo už jen jediný fiftýn.

Vrbenský ve čtyřhře postupuje
Po vypadnutí v úvodním kole dvouhry působí Michael Vrbenský na challengeru v portugalském Oeiras ještě ve čtyřhře. Do té vstoupil po boku Bulhara Adriana Andrejeva hladkou výhrou 6:2 a 6:3 nad domácím Goncalem Falcaem a Italem Lorenzem Giustinem. Posledně jmenovanému tím alespoň částečně oplatil čtyřiadvacetiletý Čech vyřazení ze singlu.

ATP/WTA

Brisbane International (ženy, AUS, 1 736 763 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
Naomi Ósakaová (JPN, -) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (39.) 6:3, 6:7(4), 4:6
LINDA NOSKOVÁ (40.) – Sorana Cirsteaová (ROU, 26.) 6:4, 4:6, 6:4

Osmifinále čtyřhry
Linetteová (POL), Peraová (USA) – NOSKOVÁ, Šnajderová 6:4, 7:5

ASB Classic, Auckland (ženy, NZL, 267 082 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (36.) – Amanda Anisimovová (USA, 373.) 6:0, 6:1

Challengery

Workday Canberra International (muži, AUS, 164 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Denis Jevsejev (KAZ, 190.) – JAKUB MENŠÍK (167.) 4:6, 4:6

Bangkok Open 1, Nonthaburi (muži, THA, 82 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Brandon Holt (USA, 263.) – ZDENĚK KOLÁŘ (174.) 7:6(4), 6:2

Oeiras Indoor 1 (muži, POR, 36 900 EUR, hala – tvrdý povrch)
1. kolo čtyřhry
A. Andrejev (BUL), VRBENSKÝ – G. Falcao (POR), Giustino (ITA) 6:2, 6:3

ITF World Tennis Tour

Magic Tours by FTT, Monastir (ženy, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
AMÉLIE ŠMEJKALOVÁ (1104.) – Alexandra Vasiljevová (-) 6:3, 4:6, 6:2

1. kolo čtyřhry
El Allamiová (MAR), ŠMEJKALOVÁ – Böhnerová (GER), Žabrajlovová 6:2, 2:6, 9:11