Vítězný obrat proti turnajové sedmičce! Macháč po třech hodinách vybojoval postup

- Jan Vojkůvka

Český tenista Tomáš Macháč, jenž v australském Brisbane musel absolvovat o víkendu kvalifikaci, navázal na svá předchozí dvě vítězství! V úvodním kole hlavní soutěže dokázal úspěšný kvalifikant porazit světovou třicítku a turnajovou sedmičku Tomáse Martína Etcheverryho po třech hodinách boje 6:7(5), 7:5, 7:6(1).

Třiadvacetiletý Macháč vstoupil do nové sezony o víkendu, kdy absolvoval kvalifikaci v Brisbane. Bez ztráty setu si poradil s domácím Blakem Ellisem a Američanem Aleksandarem Kovacevicem. V dolosování do hlavní soutěže hrozilo českému tenistovi střetnutí například s Rafaelem Nadalem, nakonec ale vyfasoval třicátého hráče světa Etcheverryho.

Úterní zápas prvního kola byl dlouho odkládán kvůli dešti. Jakmile se oba tenisté konečně na kurt dostali, svedli spolu úpornou a téměř tři hodiny trvající bitvu, kterou nakonec po úspěšném obratu vyhrál český hráč, jenž se v minulé sezoně pevně usadil v první světové stovce.

Zápas se mohl vyvíjet zcela jinak, jenže Macháčovi se v pátém gemu úvodního dějství nepovedlo využít tři brejkboly. Sada tak dokráčela do tiebreaku, v němž český tenista ztratil vedení 5:1 a nakonec prohrál 5:7.

Do druhého setu vstoupil Macháč rychlým brejkem a ujal se vedení 3:0. Byť se mu nepovedlo dopodávat a ztratil vedení z 5:2, ve dvanáctém gemu se podruhé prosadil na returnu a vynutil si tím rozhodující sadu. Také do ní vstoupil rychlým brejkem a Etcheverrymu dlouho nedovolil ani brejkbol.

V devátém gemu si český tenista vypracoval dva mečboly, které však neproměnil. Etcheverrymu se naopak povedlo přes shodu dostat k brejkbolu a získat ztracený servis z úvodu setu zpět. Podruhé v zápase tak dospěla hra až do tiebreaku, v němž tentokrát kraloval Macháč. Vyhrál jednoznačně 7:1 a může se v osmifinále těšit na souboj s domácí divokou kartou Rinkym Hijikatou.

Brisbane International (muži, AUS, 661 585 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Tomás Martín Etcheverry (ARG, 30.) – TOMÁŠ MACHÁČ (78.) 7:6(5), 5:7, 6:7(1)