United Cup: Češi padli s Čínou už po singlech. Kerberová při návratu pomohla Německu k výhře

- Redakce

Hned ve druhém dni letošního United Cupu se představili čeští tenisté. Tým okolo nehrajícího kapitána Davida Škocha neuspěl v souboji s nevyzpytatelnou Čínou, se kterou ve skupině E prohrál už po singlech. První soutěžní zápas po návratu odehrála Němka Angelique Kerberová, která i přes velmi slušný výkon prohrála s Italkou Jasmine Paoliniovou. Posléze ale ve smíšené čtyřhře po boku Alexandera Zvereva dovedla Německo k vítězství.

Českým tenistům vstup do letošního United Cupu nevyšel podle představ. V duelu s Čínou prohráli všechny tři zápasy a připsali si první porážku v základní skupině.

Zápas zahájila mužská dvouhra, do které přitom velmi dobře vstoupil Jiří Lehečka, jenž získal první set. Vedení v souboji s Č'-cenem Čangem ovšem neudržel. Ve druhém setu se český tenista neprosadil ani jednou na returnu a ve třetí sadě se mu povedlo pouze stáhnout ztrátu brejku z prvního gemu. Duel, který trval dvě hodiny a 21 minut, prohrál 7:5, 3:6, 4:6.

Světová sedmička Markéta Vondroušová posléze prožila na kurtu v Perthu zápas jako na houpačce. V duelu se světovou patnáctkou Čchin-wen Čeng ztratila hladce první set, aby následně soupeřce oplatila porážku obdobnou mincí, když sice ztratila podání v prvním gemu, ale třemi vlastními brejky skóre suverénně otočila.

Ve třetí sadě se Vondroušové na returnu přestalo dařit, nevypracovala si ani jeden brejkbol a nakonec se musela smířit s porážkou 1:6, 6:2, 1:6.

Všichni čtyři singlisté se na závěr potkali na kurtu ještě při čtyřhře. Lehečka s Vondroušovou ovšem nedokázali síle čínských tenistů čelit a hladce prohráli 1:6, 2:6.

Česko tak vstoupilo do dění ve skupině E porážkou 0:3 na zápasy. V dalším utkání se český tým postaví v úterý 2. ledna Srbsku, v jehož sestavě nechybí světová jednička a majitel 24 grandslamových titulů Novak Djokovič.

Kerberová se Zverevem v deblu rozhodli o výhře Němců
Dramatický průběh mělo střetnutí v rámci skupiny D. Německo ale nakonec dokázalo Itálii porazit 2:1 na zápasy, když o svém prvenství rozhodlo ve smíšené čtyřhře.

Ve dvouhrách provedla svůj comeback na dvorce Angelique Kerberová, avšak bývalá světová jednička podlehla 4:6, 5:7 Italce Jasmine Paoliniové.

Na 1:1 poté srovnal sedmý hráč světa Alexander Zverev, který porazil 6:7(5), 6:3, 6:4 Lorenza Sonega (46.). V rozhodující čtyřhře pak spojili síly Kerberová se Zverevem, kteří deklasovali 6:3, 6:0 Moratelliovou se Sonegem.

Nizozemsko vyzrálo na Norsko
Nizozemci vyzráli v úvodním klání letošního United Cupu na Norsko, kterým nepomohl ani start světové jedenáctky Caspera Ruuda. Ten sice porazil v mužské dvouhře Tallona Griekspoora (23.) 6:3, 6:4, ale v ženském singlu Arantxa Rusová (51.) potvrdila roli favoritky proti Malene Helgové (539.), kterou přehrála 7:6(4), 6:1, a rozhodnout musela čtyřhra. V té favorizované duo Schuursová s Koolhofem porazili Eikeriovou s Ruudem 7:6(5), 7:5.

Polsko slaví už po singlech
Polští tenisté rozehráli United Cup hladkým vítězstvím nad Brazílií. Do vedení poslala svůj tým Iga Šwiateková (1.), která porazila dvakrát 6:2 světovou jedenáctku Beatriz Haddad Maiovou. Výhru pro Polsko pak zařídil Hubert Hurkacz (9.), jenž otočil skóre duelu s Thiagem Seybothem Wildem (79.) a zvítězil 6:7(4), 6:2, 6:3.

Program 2. hracího dne United Cupu

Nizozemsko –⁠ Norsko 2:1
Arantxa Rusová –⁠ Malene Helgová 7:6(4), 6:1
Tallon Griekspoor –⁠ Casper Ruud 3:6, 4:6
Schuursová, Koolhof –⁠ Eikeriová, Ruud 7:6(5), 7:5

Česko –⁠ Čína 0:3
JIŘÍ LEHEČKA –⁠ Č'-čen Čang 7:5, 3:6, 4:6
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ –⁠ Čchin-wen Čeng 1:6, 6:2, 1:6
LEHEČKA, VONDROUŠOVÁ –⁠ Čeng, Čang 1:6, 2:6

Itálie –⁠ Německo 1:2
Jasmine Paoliniová –⁠ Angelique Kerberová 6:4, 7:5
Lorenzo Sonego –⁠ Alexander Zverev 7:6(5), 3:6, 4:6
Moratelliová, Sonego –⁠ Kerberová, Zverev 3:6, 0:6

Polsko –⁠ Brazílie 3:0
Iga Šwiateková –⁠ Beatriz Haddad Maiová 6:2, 6:2
Hubert Hurkacz –⁠ Thiago Seyboth Wild 6:7(4), 6:2, 6:3
Šwiateková, Hurkacz –⁠ Haddad Maiová, Melo 6:4, 6:3